Logo

Døre - Udskiftning af dørtrin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der er forskellige måder hvorpå dørtrin kan være opbygget og sidde fast i sidekarmen:
Moderne dørkarme samles af en overkarm, to sidekarme og et bundstykke af hårdt træ. Dørtrinnets anslag dannes af en tynd, hård træliste, som stiftes fast på bundstykket, så der dannes et anslag. Sidekarmene er tappet ned i dørtrinnet.
På døre af denne konstruktion er det en enkel sag at udskifte den tynde liste, der altid slides først, med en ny liste af passende dimension. Listen tilskæres i længden og de langsgående kanter runde med høvl eller sandpapir. Anslaget skal være mindst 8 mm højere end frigangen mellem dør og trin og bredden skal svare mindst til den eksisterende.
Den gamle liste lirkes af med stemmejernet og den nye stiftes fast. Der bør ikke benyttes lim, idet listen herved bliver meget vanskeligere at få af næste gang.
Er det derimod bundstykke! på en ældre dør der skal udskiftes, er reparationen straks vanskeligere at foretage, da trinnet er en fast del af karmkonstruktionen.

Reparation
Der bør først overvejes om ikke det slidte trin kan udbedres på følgende måde:
En 4-6 mm tyk egetræsplade tilpasses, så bredden svarer til trinnets bredde. De to øverste kanter afrundes. Fejelisterne_aftages og der stiftes lister fast på hver sin side, så de markerer trinnets oprindelige udseende. Det bortslidte areal fyldes med en egnet spartelmasse så trinnet får sin oprindelige form. Den tynde egetræsplade stiftes fast, og nye fejelister, der når op forbi det udspartlede areal monteres. Reparationen vil i så fald kun være synlig i anslaget.

Udskiftning
En udskiftning af hele trinnet kan foretages, enten ved at udtage dørkarmen eller ved at save trinnet fri og montere et nyt trin, der således ikke kommer i fast forbindelse med resten af karmen.
Dørkarmen udtages ved først forsigtigt at tage indfatningerne af. Normalt er de kun sømmet fast i karmen. Når indfatninger, opkilninger m.v. er fjernet, saves de søm over, der holder karmen på plads i dørhullet, og hele karmen kan fjernes på en gang.
Et nyt dørtrin, magen til det oprindelige, udskæres og monteres, hvorefter hele rammen kan monteres og tilrettes som beskrevet under "At eftergå døre". Inden remontering af indfatninger tilrådes det at stoppe spalten mellem karm og væg med mineraluld. Er mellemrummet lille, kan vinklen benyttes til udstopningen.
Skal trinnet udskiftes uden at karmen tages ud, starter reparationen med at sidekarmene fastskrues til væggen, ca. 5 cm over dørtrinnet. Med en tynd sav overskære s sidekarmene i flugt med dørtrinnet, hvorefter dette skæres lodret over to steder. Det vil herefter kunne lade sig gøre at lirke de tre stumper af trinnet ud.
Er det ikke muligt at save trinnet igennem uden at gulvet beskadiges, må den midterste del først fjernes med et stemmejern. Går indfatningerne helt til gulv, demonteres først indfatningen på den ene side. I stedet for at save ind imellem sidekarm og trin, hvilket medfører at den tilbageværende indfatning bliver savet over, hugges nu trinnet fri af sidekarmen med et stemmejern. Et nyt trin tilpasses i samme længde som det oprindelige. Det må ikke spænde mod murværket, men skal kunne bevæges lidt til siderne. Trinnet skubbes ind på plads, og der smøres lim mellem dørtrin og sidekarme, hvorefter det opkiles omhyggeligt, specielt under sidekarmene. Trin og karme skal sidde tæt sammen uden revner. Fejelisterne stiftes omhyggeligt i såvel gulv som dørtrin.
Ved yderdøre er det vigtigt at dørtærskelen forsynes med en dryprille og høvles skråt så vandet ikke kan blive stående på træet. Det anvendte træ skal enten være trykimprægneret, eller være eg, mahogni eller en lignende, af naturen imprægneret træsort.
Hvis det er muligt bør sidekarmen skæres over skråt, så vandet ikke suges ind mellem dørtærskel og sidekarme. Men det kræver at tærskelen skæres ud af et større stykke.
Under alle omstændigheder bør der fuges med en egnet fugemasse mellem sidekarm og tærskel, ligesom det må anbefales at lægge en fugtstandsende membran under tærskelen, så fugt i fundamentet ikke kan komme i kontakt med træet. Membranen kan enten være flere gange omhyggelig tjæring eller et stykke tjærepap.
Udvendig monteres en liste der forhindrer regnvand i at trænge ned i stopningen. Indvendig fuges med en egnet fugemasse.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.523 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her