Logo

Efterisolering - Isolering af fundament

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Udvendig isolering af fundamenterne kan have flere gavnlige virkninger, hvoraf bedre varmeisolering og mindre fugt er de væsentligste.
Isoleringen kræver en god portion hårdt fysisk arbejde, idet der skal graves en rende hele vejen rundt om huset. Dybden er afhængig af fundamentets, men er huset med kælder, skal der graves ned til under kældergulvet; sådanne huller kræver afstivning.
Er huset konstrueret som "gulv mod jord", dvs. uden krybe- eller anden kælder, isoleres normalt til en dybde af 60-90 cm. Er der krybekælder, isoleres til samme dybde under krybekælderens gulv. Pas på ikke at undergrave fundamentet, hvilket vil medføre alvorlige skader på hele bygningen.
Samtidig med at der udgraves for isoleringen, bør det overvejes om et eventuelt manglende omfangsdræn ikke skal udføres. Det bør ubetinget gøres hvis der har været problemer med fugt eller der ikke er indlagt fugtstandsende membran mellem sokkel og facade.
Fundamentet rengøres med en stiv kost, så det bliver så rent som muligt. Eventuelt kan betonen skylles hurtigt med en hård vandstråle. Fundamentet gås omhyggeligt efter for revner der opfuges med en egnet fugemasse. Er der store revner, bør fagmand tilkaldes, så årsagen kan klarlægges.
Der opsættes egnede, hårde isoleringsplader helt tæt. Disse kan punktlimes, så positionen fastholdes under monteringen. Benyttes tre striber med en 3 cm tandspartel, er forbruget af klæber mellem 0,2 og 0,4 kg/m2, men det er ikke nødvendigt. Normalt benyttes isoleringsstykker på mellem 5 og 10 cm. Materialet skal være formstabilt og uorganisk, og skal kunne tåle trykket fra jorden. Isoleringen kan stoppes lige under den endelige jordoverflade, eller føres op til soklens overkant.
Inden jorden kastes på, bør isoleringslaget beskyttes med en udvendig beklædning af f.eks. kasserede asbestcementplader eller specielt fremstillede plastmembraner. Over jorden benyttes altid en hård plade, og der udføres en afdækning af zink, trykimprægneret træ eller andre materialer, der stemmer overens med husets arkitektur.
Ventilationshuller må naturligvis ikke tildækkes.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.106 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.