Logo

Gulve - tæpper med skumbagside

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En af fordelene ved tæpper med skumbagside er, at de er nemme at lægge; de kræver ikke et underlag eller at blive strakt ud. Denne type tæpper fås i forskellige bredder og kvaliteter.
Det underliggende gulv skal være tørt, støvfrit og jævnt, inden tæppet lægges. Reparer gulvbrædderne og dæk dem med træfiberplader, medmindre det bestående gulv er fladt; om nødvendigt jævnes og fugtisoleres betongulve.
På trægulve vil et underlag af papirfilt forhindre, at tæppet bliver plettet af støv fra under gulvbrædderne - det kan være alt, der behøves på gulve af spånplader eller jævne gulvbrædder. Inden arbejdet påbegyndes, skal alle møbler tages ud af rummet, og dørene skal tages af hængslerne (det kan være nødvendigt at tilpasse døren bagefter).
Tæpper med skumbagside kan lægges næsten hvor som helst i hjemmet, undtagen på trapper.

1. Når alle møbler er fjernet fra rummet, og gulvet er klargjort, kan man lægge underlaget af papirfilt. Skær underlaget til, således at det passer til rummet, og anvend derefter en hæftepistol til at fastgøre det; sørg for at hæfteklammerne ikke river papiret i stykker. I rum med megen trafik skal der gøres plads til tapen.

2. Anbring dobbeltklæbende tape rundt langs rummets kant, og lad papirdækket på oversiden sidde. I store rum anbringes der desuden dobbeltklæbende tape hen over rummets bredde med henblik på at fastgøre tæppet. Hvis rummet har megen trafik, skal tapen anbringes direkte på gulvet - ikke på papirunderlaget.

3. Tag mål af rummet Anbring tæppet i et større rum (eller udendørs, hvis vejret er godt), og tilpas tæppet til rummet, idet der lægges 5 cm ekstra til ved hver kant med henblik på senere tilpasning. Hvis der anvendes mere end en bane, skal man sørge for at luven vender samme vej på alle stykker (bort fra det største vindue i rummet).

4. Ved indvendige hjørner lægges der et diagonalt snit hen over tæppets hjørne, således at det kan skubbes på plads i den endelige stilling. Ved udvendige hjørner lægges der et snit parallelt med (men lidt ved siden af) indhakket, idet der anbringes et stykke træ under det tilbagerullede tæppe for ikke at skære igennem det underliggende tæppe.

5. Glat tæppet ud over hele rummet Derefter arbejdes der langs en væg ad gangen, idet papirdækket på den dobbeltklæbende tape fjernes og tæppet presses godt på plads.

6. Brug bagsiden af kniven til at skubbe tæppet ind i vinklen mellem gulvet og væggen, og skær det derefter endeligt til, idet kniven holdes i en vinkel på 45° og føres langs med fodpanelet. Udskift knivsbladene ofte; de bliver meget hurtigt sløve. Anvend en bred elektrikermejsel til at skubbe eventuelle løse fibre ned langs kanterne.

7. To stykker tæppe samles ved at overlappe kanterne, hvorefter der skæres gennem begge stykker ved hjælp af en hobbykniv, der føres langs kanten af en retskede af metal. Fjern det overskydende materiale og stød kanterne sammen. Løft kanterne op og anbring et stykke dobbeltklæbende tape på gulvet, hvorefter der smøres latexlim på kanterne.

Anvend en nedstryger til at tilpasse længden på eventuelle tærskellister, hvorefter disse lister skrues fast i gulvet, efter at tæppet er skåret til således, at det passer ind under dem. På massive (beton-) gulve vil det være nødvendigt at bruge en boremaskine med et diamantbor eller et lignende bor til sten og murværk til at bore huller ud til rawlplugs, der kan tage mod skruerne. Man kan som alternativ anvende et klæbemiddel på epoxy-basis.
Tæpper tilpasses rundt om vand- og varmerør ved at lægge et snit fra rummets kant og ind til røret, hvorefter hobbykniven bruges til omhyggeligt at skære rundt om røret, indtil tæppet ligger jævnt og glat.
Brug en støvsuger til at fjerne eventuelle løse tæppefibre 0.1. inden møblerne stilles tilbage.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.494 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her