Logo

Gulve - vinylgulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvis et rum ikke er alt for stort - 4 m eller derunder i bredden - kan man lægge et samlet stykke vinyl på gulvet.
Dette har den fordel, at der ikke vil være nogen samling, men det er også lidt vanskeligere at lægge gulvet. Kortere baner af vinyl vejer mindre og er nemmere at flytte rundt med.
Inden arbejdet påbegyndes udbedres eventuelle skader på bestående trægulve, og de dækkes med træfiberplader; betongulve glattes om nødvendigt ud. Tag nøjagtige mål af rummet, idet der inddrages elementer, såsom karnapper og den halve dybde af døråbningerne. Et eventuelt mønster bør lede væk fra rummets vigtigste indgang og ind i rummet. Hvis der skal bruges mere end en bane, skal der beregnes ekstra vinyl til at få et eventuelt mønster til at passe sammen.
Lad vinylen tilpasse sig rumforholdene ved at pakke den ud og lade den ligge løst udrullet i to dage i det rum, hvor den skal bruges. Visse former for vinyl gulve kræver ikke at blive limet overalt - følg producentens anvisninger.
Vinylgulvbelægninger fås i et væld af mønstre, farver og strukturer, der kan pynte på kedsommelige rum eller gennemgangsrum.
Hvis der ikke forekommer stærk trafik, kan man i stedet for lim anvende dobbeltklæbende tæppetape langs med rummets yderkant. Det vil da være nemmere at fjerne gulvbeklædningen igen på et senere tidspunkt.

1. Rul vinylen ud på det klargjorte gulv, idet der sørges for at et eventuelt mønster vender rigtigt. Gå hen over vinylen med en kost for at fjerne eventuelle luftbobler, idet der arbejdes fra rummets midte og ud imod kanterne. Brug en hobbykniveiler en saks til at skære vinylen nogenlunde til; beregn 5 cm ekstra ud til hver kant til den endelige tilpasning.

2. Ved udvendige hjørner rulles vinylen tilbage, og der føres et beskyttende materiale, såsom træfiberplade, ind mellem de to lag. Brug en hobbykniv til at skære ud til vinylens kant, idet snittet påbegyndes 5 cm fra hjørnet. Lad snittet vinkle lidt ud mod den side, hvor resten af vinylen skal skæres bort (til venstre i det viste eksempel).

3. I indvendige hjørner trækkes det "V" formede overskydende materiale ned, og der lægges et snit ned langs midten af det med hobbykniven. Lad de to flapper overlappe hinanden (se den lille ill.) og skær derefter opad langs med hjørnet. Fjern det overskydende materiale og skub enderne på plads.

4. Når limen skal påføres, trækkes halvdelen af vinylen tilbage (begynd arbejdet væk fra døren). Spred klæbemassen ud med et kamtakket redskab; følg producentens anvisninger. I visse tilfælde er det tilstrækkeligt at påføre klæbemiddelet rundt langs rummets kanter. Læg vinylen tilbage og brug igen kosten til at glatte den ud.

5. Vinylen tilpasses ved at anvende en retskede til at sku bbe vinylen godt ind i vinklen mellem gulvet og fodpanelet. Skær vinylen til ved at føre en skarp hobbykniv langs med retskeden i en vinkel på 45°.

6. Ved døråbninger laves der en række lodrette snit langs med dørkarmens kant, hvorefter vinylen nøje skæres i facon. Skær enden til, således at den ligger under midten af døren.

7. Afslut arbejdet ved at fastgøre en tærskelliste i døråbningen. Disse lister fås i forskellige udgaver, alt efter hvilken type gulv der findes i det tilstødende rum, og skrues fast i gulvet. Ved massive (beton-)gulve bores der huller (ved hjælp af et diamantbor), hvori der anbringes rawlplugs til skruerne.

Tilpasning af to baner
Inden kanterne skæres til, skal banerne lægges ind over hinanden, og mønste.l.'et skal tilpasses der, hvor samlingell skal være (undgå områder med megen trafik, såsom ved døre). Skær vinylen til, så de to baner passer nøjagtigt sammen. Hvis der ikke anvendes klæbemasse, skal samlingen fastgøres. med dobbeltklæbende tape.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.278 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.