Logo

Lås - Udskiftning af en indstikslås

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Skal låsen udskiftes, bør det være med en ny med samme mål overalt, så en udstemning undgås. Er dette ikke muligt, må i hvert fald yderdørens lås udskiftes af e_ fagmand, da ingen lås er bedre end monteringen. Enhver ny lås' monteringsvejledning må nøje følges, ligesom låsekassen skal passe stramt i hullet, uden dog at der opstår pres på kassen, som kan medføre at låsen går trægt.

Demontering af låsen
Håndtaget tages af og stubben trækkes ud, hvorefter skruerne igennem stolpen skrues ud. Låsen er nu løs, men i praksis sidder den stadig fast, bl.a. i malingen. Låsen løsnes ved at slå med lette slag på skruetrækkeren som holdes på fallerøret. Slå fra begge sider.
Med låsen i hånden indkøbe s en ny. De vigtigste mål for identifikation er låsekassens højde, bredde og dybde, samt fallerørets og nøglehullets placering. Stolpens placering og rigel og falles placering på låsekassen har mindre betydning, idet dette kan justeres i slutblikket.

Montering
En ny lås magen til den ødelagte skal bare skubbes ind på plads og skrues fast. Benyt lidt længere skruer eller fyld skruehullet med en lille træpløk først. Juster, hvis det er nødvendigt, placeringen af nøgleskilte og rosetter.
Passer låsen derimod ikke, må hullet i dørpladen ændres. Er hullet for stort, må der indsættes et nyt stykke træ i døren hvis låsen skal have en sikkerhedsmæssig betydning. Dette kan være et vanskeligt arbejde, specielt hvis døren er opbygget som to finerplader på en ramme, men ellers hul. Arbejdet udføres i princippet som "Isætning af lus".
Er hullet for lille, udbores eller udstemmes der for låsekassen. Når dette hul er færdigt, skubbes låsen ind, så stolpens placering kan afmærkes. Der udstemmes et præcist hul, såvel i størrelsen som i dybden, hvorefter der bores ud for fallerør og nøglehul. Det gamle nøglehul dækkes normalt af nøgle skiltet. Er det ikke tilfældet, opspartles hullet, eller der isættes en prop. Opspartlingen skal ske før låsen monteres, så der kan sikt:es et modhold med f.eks. et stykke plade, indtil spartelmassen er hærdet.
Når låsen er skruet fast, monteres greb og slutblikket justeres.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.458 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her