Logo

Malerarbejde - Fjernelse af maling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Er overfladen afskallet eller ødelagt, vil det ofte være nødvendigt at fjerne et tidligere lag maling og begynde forfra. I princippet findes to metoder: håndkraft eller benyttelse af opløsningsmidler, der blødgør malingen, så den kan skrabes af.
Til håndkraftmetoden benyttes forskellige skarptslebne skrabejern, afsluttet med slibning med sandpapir. Er malingslaget tykt, foreslås det at benytte et opløsnings
middel, idet denne arbejdsproces er mindre anstrengende og tidrøvende.
De mest almindelige opløsningsmidler til oliemaling og acrylmaling er færdigblandede malings- og lakfjernere. Tynde lag almindelig oliemaling kan opløses med ammoniakvand, der opbløder så meget, at det er muligt at skrabe malingen af med et skrabejern eller en spartel, men særlig effektivt er det ikke. Benyttes lakfjerner eller cellulosefortynder , skal det afrensede træ vaskes med mineralsk terpentin inden malerarbejdet påbegyndes.

Afsyring
Den nemmeste måde at fjerne gammel maling på er at opbløde den med stærkt alkaliske midler i en pastaform, der spartle s ud over emnet, hvorefter malingen koger op. Den fjernes herefter med en spartel. Særligt tykke lag kan kræve flere behandlinger. Midlerne virker mere effektivt hvis de dækkes over med plastic efter udsmøringen, fordi fordampningen nedsættes.
Det er muligt selv at fremstille en billig alkalisk malingsfjerner. Men det skal gøres med omtanke og forsigtighed. Det gælder også en eventuel opbevaring. Blandingen består af 5 dele dejkalk, der oftest forhandles i 25 kg plastspande, blandet med 2 dele kaustisk soda og 1 del brun sæbe.
Uanset om der benyttes færdigkøbt eller selvfremstillet pasta, skal den alkaliske virkning neutraliseres når malingen er fjernet. Det gøres ved grundig afvaskning med en ca. 3 pct. opløsning af eddikesyre, med efterfølgende skylning med rent vand.
Det er en ret hårdhændet behandling, der opløser limen, får træet til at slå sig og overfladen til at rejse sig. Sker det sidste, slibes træet med sandpapir når det er tørt.

Blæselampen
Maling kan også fjernes ved en opblødning med en blæselampe eller en gasbrænder med efterfølgende afskrabning med en spartel. Stor forsigtighed bør udvises. Den kan ikke benyttes på vinduessprosser og andre steder, hvor den kommer i nærheden af glas. Glasset kan dog delvis beskyttes med en asbest-erstatningsplade. Malingen varmes igennem i et lille område med rolige bevægelser og uden stop. Så snart malingen blærer op, afkradses den med spartelen eller et skrabejern. Undgå at varme for meget eller for længe på samme sted, idet træet nemt forkuller. Sker det alligevel, slibes området, hvorefter det tørres med mineralsk terpentin og derefter gives lidt tynd shellak.

Plastmaling
Plastmaling er meget svær at fjerne med andre metoder end håndkraft, eventuelt suppleret med en lejet "tapetdamper". Alene af denne grund bør træ ikke males med plastmaling.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (18 stemmer)
Siden er blevet set 18.590 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her