Logo

Maling af jern

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Jern ruster, når det ikke er beskyttet mod fugt, og rustbeskyttelsens effektivitet er direkte afhængig af malingslagets tykkelse og malingens tæthed samt af grundmalingens indhold af blyforbindelser.
Jernet afrense s først for løs rust og gammel maling. Benyt skrabejern, sandpapirsrunddelen på den elektriske boremaskine og stålbørste til dette arbejde. Sørg især for området ved indføring i murværk eller ved indstøbningsstedet. Efter en omhyggelig rengøring tørres jernet af med en fnugfri klud vædet med terpentin eller det opløsningsmiddel, der er angivet på grundmalingens anvisnmg.
Når jernet er tørt benyttes til påstrygning en grundmaling med aktive stoffer, som f.eks. blyforbindelser, der forhindrer rustangreb. Det er en fordel, hvis malingen udvider sig under hærdningen så den trænger ind i alle hulheder; det gør f.eks. blymønje på 1lnoliebasis. Når mindst 2/3 af den angivne tørretid er gået, males jernet endnu en gang med samme grundmaling. Dette gentages en tredje gang, hvorefter jernet er klar til den almindelige mellemlagning.
Skal jernet spartles sker dette på mellemmalingen. Sørg for at der er tydelig farveforskel på spartelmasse og mellemmaling så denne ikke slibes igennem når den tørre spartelmasse skal slibes.
Som afsluttende maling bør der benyttes maling med høj PAM-værdi som f.eks. oliemaling eller alkydmaling eller bedre endnu oliemaling på linoliebasis, der danner den tætteste overflade. Undlades dækmalingen vil grundmalingen hurtigt nedbrydes.

Galvanisering
En behandling med tre grundinger, mellemmaling og en afsluttende oliemaling kan opnå en tykkelse på 100-125 my. Benyttes to lag tykfilm-grundmaling og som mellemmaling en urethan-alkydmellemmaling kan grundbehandlingen nå en lagtykkelse på ca. 90 my, hvilket, sammen med to afsluttende alkydmalingslag giver en samlet lagtykkelse på 150 my. Til sammenligning giver en elektrogalvanisering en lagtykkelse på 30 my medens en varmtgalvanisering giver en lagtykkelse på 90 my. Varmtgalvaniseringens chockbehandling kan få jernet til at slåsig, ligesom svejsesømme kan rejse sig.
Galvaniseret jern bør tidligst males efter 1-1 1/2 år og da først med en zinkchromat-alkydoliemaling og som dækmaling en maling på alkydbasis. I stedet kan der, såvel til grunding som til dækmaling benyttes flere lag acrylplastmaling.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 6.048 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.