Logo

Maling - brug af malerrulle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den hurtigste måde at male vægge og lofter på er at anvende en malerrulle. De fleste malerruller til gør-det-selv brug har en bredde på 180 mm eller 230 mm. Ligesom for pensler gælder det, at jo bredere rullen er, des flere kræfter skal der bruges til at anvende den - den fordel, man opnår ved en større dækningsflade, opvejes af den ekstra energi, der skal bruges til at føre rullen.
Vælg en rulle, der passer til den overflade, der skal males. Til glatte gips overflader skal der bruges en rulle med kort lllv. og der skal bruges en langluvet rulle til strukturoverflader og tapeter med reliefmønstre. Man kan også få malerruller, der skaber en strukturoverflade.
Afhængigt af overfladens grad af glathed og porøsitet skal der normalt bruges en liter maling til at dække en flade på mellem 11 og 15 kvadratmeter. Man er ikke tvunget til at holde sig til at dække overfladerne med blot en farve. Man kan anvende malerruller (og pensler) til at skabe farvede striber eller felter ved siden af hinanden. Inden man begynder arbejdet, bør man sikre sig, at både de overflader, der ikke skal' males, og rummets øvrige indhold er beskyttet. Man kan ikke bruge en malerrulle til at påføre maling i indvendige hjørner eller omkring forhindringer såsom kontakter, så det vil også være nødvendigt at have en lille pensel til at håndtere disse områder.

Rengøring af redskaberne
Overskydende maling fjernes fra malerrullen ved at køre den over rillerne i malerbakken, hvorefter den køres hen over avispapir (undgå de områder på aviserne, der efterhånden dækkes af maling). Hvis det er muligt, tages rullen af og vaskes i varmt vand og sæbe (hvis malingen er vandbaseret) eller mineralsk terpentin (hvis malingen er oliebaseret). Brug gummihandsker ved anvendelse af mineralsk terpentin. Pres overskydende væske ud og pak rullen ind i stanniol eller papir inden opbevaring.

Inden der hældes maling op i malerbakken, kan man fore bakken med stanniol, husholdningsfilm eller en plastikpose med henblik på at gøre rengøringsarbejdet

1. Hæld maling i malerbakken til en dybde på omkring 20 mm. Kør rullen ned ad bakken og ned i mali6gen. Derefter køres rullen op og ned ad bakken et par gange, sålede? at rullen fyldes jævnt med maling.

2. Høje vægge eller lofter kan nås ved at påsætte et forlængerhåndtag på malerrullen. Stænk undgås bedst ved at være omhyggelig med ikke at fylde for meget maling på rullen, ikke trykke for hårdt eller rulle for hurtigt. Det anbefales at bruge en hat til beskyttelse af håret, især hvis der anvendes oliemaling.

3. Malerruller kan ikke nå helt ind i de indvendige hjørner, hvorfor det er nødvendigt at bruge en pensel med en bredde på omkring 50 mm til at male en kant rundt om den væg (eller det loft), der arbejdes på. Penslen anvendes også til at male omkring kontakter, stikudtag og andre forhindringer.

4. Begynd med at påføre malingen ved at køre rullen over væggen ovenfra og ned, idet hver stribe overlapper den foregående. Dæk et område på 1 kvadratmeter ad gangen, idet arbejdet begyndes i et hjørne.

5. Lad være med at fylde mere maling på rullen, men kør den omgående endnu en gang over den maling, der netop er påført, idet den denne gang føres på tværs af den oprindelige retning. Dette hjælper med til at fordele malingen jævnt og dække eventuelle "helligdage", især på ujævne og strukturerede overflader.

6. Fyld mere maling på rullen og mal det næste område, der glattes ind i det foregående. Mal en hel væg eller et helt loft ad gangen. Når et helt område er malet, går man over arbejdet igen med henblik på at glatte malingen ud, idet rullen løftes gradvist bort for enden af hver bane. Kom mere maling på rullen og gentag processen for hele fladen.

Lodrette linier laves ved at stramme en kridtsnor og lade den smække ind mod væggen.
Vandrette linier tegnes ved at balancere et torpedovaterpas ovenpå en retskede af metal, eller med et almindeligt vaterpas.

Skarpe kanter mellem to malede flader laves ved at opsætte afdækningstape langs med en blyantstreg og male op til tapen. Når malingen er tør fjernes tapen, og den anden flade males. Man kan anvende vandrette linier til at skabe en "falsk" profilliste eller "falske" paneler, eller til at indramme en stencilbort rundt i rummet. Lodrette linier bruges til stribeeffekter, enten lige brede eller en blanding af brede og smalle striber. Striberne kan bruges på hele vægfladen eller under en profilliste i panelhøjde.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.551 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her