Logo

Maling - brug af pensler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
De fleste mennesker rækker helt automatisk ud efter en pensel, når de skal male en væg eller et loft. Penslen er et velkendt redskab, der er nemt at håndtere og styre, og det giver glimrende resultater med et minimum af færdigheder. Vælg en pensel med masser af lange, tykke børster i en størrelse, der passer til styrken i dine hænder. En pensel med en bredde på 100 mm vil passe til de fleste, hvorimod en større pensel vil virke trættende, med mindre man maler meget og har udviklet stærke håndled.
Man skal også bruge en mindre pensel en bredde på 25 mm er ideel - til at male indvendige hjørner og kanter og til at male rundt om kontakter og stikudtag.
Afhængigt af overfladens grad af glathed og porøsitet skal der normalt bruges en liter maling til at dække en flade på mellem 11 og 15 kvadratmeter. Inden man begynder arbejdet, bør man sikre sig, at både de overflader, der ikke skal males, og rummets indhold er beskyttet. Malingen bør være rørt grundigt op inden den hældes over i malerbøtten.

Pleje af penslerne
Efter brug renses penslerne ved først at fjerne eventuel overskydende maling ved at foretage strøg på avispapir, idet man undervejs undgår de områder, der efterhånden bliver dækket af maling. Penslerne renses for vandbaseret maling ved hjælp af varmt vand og opvaskemiddel, mens oliemaling fjernes med mineralsk terpentin, efterfulgt af vand og sæbe. Når penslerne er rene, rystes eventuelt overskydende vand af dem, de tørres med ren køkkenrulle eller lignende og opbevares med børsterne pakket ind i rent papir, således at børsternes facon bevares.
Stryg nye pensler mod håndfladen for at fjerne løse børster og støv. Tør låget på malingens beholder af, inden det åbnes, således at der ikke falder støv eller andet materiale ned i malingen.

1. Når man har dyppet penslen, kan den overskydende maling skrabes af, uden at der løber maling ned langs siden på bøtten ved at fastgøre et stykke ståltråd hen over bøttens åbning. Gør ståltrådens ender fast omkring håndtagets sider, og skær eventuelle overskydende stykker af med en ståltrådstang. Man kan også bruge et stykke rent fnugfri snor.

2. Penslen fyldes med maling ved at dyppe børsterne i malingen, men ikke længere ned end halvdelen af børsternes længde. Penslen trækkes derefter mod ståltråden for at fjerne eventuel overskydende maling, der således drypper direkte tilbage i bøtten.

3. ved indvendige kanter, som f.eks. mellem loft og vægge, bruges en lille pensel til at lave en skarp kant, medmindre begge flader males i den samme farve. Enten holdes børsterne i en vinkel mod kanten, eller også vendes penslen med kanten til, således at børsternes spidser hviler på overfladen, og den smalle kant fører an. Brug evt. afdækningstape.

4. Malingen påføres overfladen i to eller tre parallelle lodrette striber, der hver især går lidt ind over den tilstødende stribe. Stryg hen over striberne i en ret vinkel, således at de glattes ind i hinanden, og slut af med lette lodrette strøg. Gå videre til den næste del, idet denne sektion på samme måde glattes ind i den foregående.

5. Ved udvendige hjørner undgår man, at der samles for meget maling ved at påføre malingen i retning mod kanten, idet penslen går ud over kanten i en ret vinkel.

6. Ved fordybninger og andre svært tilgængelige områder anvendes spidsen af pensiens børster til at påføre malingen ved at holde penslen vinkelret på området og duppe malingen på, idet penslen bevæges frem og tilbage.

Strukturmaling
Man kan skabe tredimensionale virkninger på en overflade ved hjælp af strukturmaling. Efter at malingen er påført ved hjælp bred pensel eller en malerrulle, kan man lave et !ilfældigt eller gentaget mønster i malingen. Hertil kan bruges forskellige redskaber, f.eks. en svamp (vist til venstre), en kamtakket spartel (vist til højre) og en specialdesignet malerrulle.
Inden væggene males, skal man huske at forberede dem på samme måde som for almindelig maling.

Man kan skabe et tilfældigt mønster ved at duppe i den våde maling med en stor malersvamp inde i en plasticpose.
En kamtakket spartel kan skabe forskellige effekter. Disse buer skal laves ovenfra og nedad.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.251 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her