Logo

Maling - effektmaling med stencil

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Stencilering giver væggene både farver og mønstre. Man kan opnå en dekorativ virkning ved at skabe en bort hele vejen rundt i rummet under loftskanten. Man kan også anvende stencils i et gittermønster eller tilfældigt fordelt.

En skabelon, eller stencil, kan bruges til
at overføre et mønster til væggene. Stencilen placeres ganske enkelt på overfladen, og der påføres maling gennem den, hvorved den første del af mønsteret skabes. Derefter flyttes stencilen videre, og arbejdet gentages. Mere komplicerede mønstre kan kræve, at der anvendes to eller flere farver eller mere end en stencil. Vær omhyggelig med at holde farverne afstemt i farve og placering. Som hjælp til at flytte stencilen videre er de fleste af dem udstyret med mærker, eller en del af mønsteret gentages.
Den bedste type maling til stencilarbejde er akryl maling af den slags, der anvendes til billedkunst; den tørrer hurtigt og kan fås i et enormt udvalg af farver. Halvblank vinylmaling er den bedste overflade til at udføre stencilarbejde på, idet denne overflade gør det muligt at tørre eventuelle fejltagelser af. Man kan også male med stencil på flader, der er malet med effekter, såsom lasering med pensel (se side 122) eller maling med klud.

1. Til vandrette mønstre, såsom borter, anvendes et vaterpas til at finde en retvisende vandret linie, der markeres med lette blyantsstreger langs væggen. Hvis der findes en panelliste eller billedliste, kan denne bruges til at sigte efter. Hvis loftet er skævt,' sænkes mønsteret, så fejlen synes mindre tydelig.

2. Mål mønsterets længde og planlæg dets placering fra væg til væg. Begynd over et centralt punkt i rummet og arbejd ud imod hjørnerne. Visse stencils kan vendes omkring hjørner. Ved andre er det bedst at planlægge ud fra, at mønsteret skal slutte i hjørnerne ved at fore tage mindre justeringer mellem hver/gentagelse. Lav lette mærker med en blyant som vejledning.

3. Anbring stencilen på væggen, idet den omhyggeligt tilpasses de vejledende streger. Hold skabelonen påplads ved hjælp af afdækningstape eller limspray på bagsiden. Når stencilen er presset på plads i den påsprøjtede lim, er der mindre risiko for, at malingen trænger ud under stencilen, og man piller simpelt hen stencilen af igen, når den skal flyttes videre.

4. Tag en smule maling fra paletten på penslen og dup dens. børster på rent papir, indtil den efterlader en jævn glat farve; en lille mængde maling rækker langt. Begynd at fylde hvert felt i skabelonen ud med blide, stødvise bevægelser. Man kan bruge en lysere farve til at fremhæve visse områder.

5. SPil skabelonen af væggen og flyt den, idet den nøje tilpasses alle vejledende mærker. Mal gennem den for at lave den næste gentagelse af mønsteret. Tør skabelonen af med køkkenrulle el.lign. når malingen hober sig op.

6. Hvis man anvender to eller flere forskellige farver, bør man fuldføre arbejdet med en farve ad gangen og lade den tørre, inden man går tilbage og sætter stencilen op igen for at påføre den næste farve. Man kan undgå at få en forkert farve maling i et felt ved at anvende afdækningstape på skabelonen til at dække feltet til.

I stedet for en skabelon kan man bruge et stempel til at skabe et tilfældigt eller regelmæssigt mønster på vægge. Man kan anvende færdigkøbte gummistempler, lave sine egne stempler, så de passer til mønstre, der allerede findes i rummet.
Man kan bruge en kunstig svamp til at lave et stempel med et simpelt mønster; mønsteret skæres ud med en hobbykniv, idet de områder, der skal farves, er hævet. Mere indviklede mønstre kan skabes ved at købe linoleum og et redskab til at skære mønstret med.
Brug en lille malerrulle til at fordele malingen så jævnt som muligt, idet hele stemplets hævede område dækkes.
Inden stemplet anvendes på væggen, bør det prøves af på papir, sa man opnår en fornemmelse for arbejdsmetoden.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.883 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her