Logo

Maling - hvordan man klargør/forbereder metal

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Bemalet metal, hvor malingen er i god stand - hvad enten det drejer sig om en støbejernskamin, en stålvinduesramme eller en radiator - har måske kun behov for at blive vasket af med grundrens eller et rengøringsmiddel, efterfulgt af let pudsearbejde med sandpapir for at skabe grundlag for det nye lag maling. Yderligere klargørelse i forbindelse med maling, der er løbet, er simpelt hen et spørgsmål om at slibe de forhøjede områder, så de igen ligger plant med de omliggende områder. Hvis der imidlertid er blevet påført så mange lag maling, at detaljerne sløres, skal den gamle maling fjernes.

Rust
Desværre forsømmes støbejernskaminer og stålindfattede vinduer ofte. Der kan dannes rust på jern og stål på områder, hvor malingen er skallet af, og hvis der ikke gøres noget ved problemet, kan rusten angribe metallet, der derved bliver porøst.
Metallet behøver ikke at skinne, men det skal være fri for rust og løst materiale. Et mindre område med rust kan fjernes ved hjælp af smergelpapir, men ved større områder kan det være nødvendigt at bruge et elektrisk bor med stålbørste. Bær altid beskyttelsesbriller og støvmaske.
Når der skal fjernes gammel maling og rust fra detaljerede områder, anvendes der
en kemisk malingfjerner på geleform (varmepistoler virker ikke godt på metal); malingfjerneren tages af efter nogle få timer sammen med al den gamle maling.
Hvis rusten har forårsaget huller i overfladen, fyldes disse ud med spartelmasse på
epoxybasis. Efter rusten er fjernet, skal pletterne påføres et lag rusthæmmende grunder med det samme - rust kan vende tilbage inden for samme dag.

Aluminium, der bruges til dørindfatninger og vinduesrammer, kan ikke ruste, men der kan opstå et mat gråt lag og hvide krystaller på overfladen. Den klare metalfinish kan genskabes ved at bruge fint vådt eller tørt sandpapir fugtet med mineralsk terpentin, hvorefter metallet tørres af med en klud og mineralsk terpentin for at fjerne eventuelt overskydeode materiale, såsom metalpartikler. Når metallet er tørt, påføres et lag zinkfosfatgrunder.

1. Mindre rustpletter og rust tæt på detaljerede områder fjernes ved at bukke et stykke smergelpapir og gnide rusten væk.

2. Ved større områder med skallet maling eller rust er det mere effektivt at bruge en almindelig stålbørste.

3. Ved store områder med løstsiddende, skallet maling og rust kan man bruge et elektrisk bor med stålbørste. En kopformet børste er bedst til detaljerede områder, mens en hjulformet børste gør det muligt at anvende boret i skæve vinkler. Husk at bære beskyttelsesbriller og støvmaske.

4. Hvis den gamle maling er løbet eller har dryppet, anvendes. smergel papir omkring en pudseblok i træ eller kork til at pudse ujævnhederne plant med det omkringliggende område.

5. Fyld eventuelle huller ud med en spartelmasse på epoxybasis. Brug en kitkniv til at påføre massen, hvorefter bladet anvendes til at skrabe eventuelt overskydende materiale bort, indtil området er plant med overfladen; eller lad massen gå lidt op over overfladen, lad den tørre, og slib den ned med sandpapir.

6. Maling i detaljerede områder fjernes ved at anvende en gammel pensel til at påføre et tykt lag kemisk malingfjerner, der skal sidde i det tidsrum, producenten anbefaler.

7. Når malingen er blødgjort, er den klar til at blive fjernet. Brug en lille børste - en gammel tandbørste er ideel - til at skrubbe malingen ud af krinkelkrogene. Visse producenter anbefaler brug af sæbevand.

8. Afslut arbejdet ved at rense metallet af med vand eller mineralsk terpentin (afhængig af det anvendte produkt) for at neutralisere eventuelle rester af den kemiske malingfjerner. Anvend ståluld i genstridige hjørner.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (9 stemmer)
Siden er blevet set 12.998 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her