Logo

Vægge - hvordan man fjerner fodpaneler og lister

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
I ældre huse kan fodpanelerne være meget udsmykkede og op til 300 mm høje, men i nyere hjem forefindes oftere glatte lister på 100 mm. Fodpanelerne er enten sømmet på træklodser, der er indsat i det bagvedliggende murværk, eller på lægterne bag ved gipspladevægge. Nye lister kan være påsat med listelim.
Når man lægger en ny gulvbelægning, såsom laminerede gulvbrædder, er en mulighed at fjerne fodpanelerne, lægge gulvet og derefter sætte fodpanelerne tilbage. Specielt hvad angår gamle fodpaneler bør dette om muligt undgås, idet man risikere at beskadige dem. Hvis man alligevel fjerner fodpanelerne med den hensigt at sætte dem op igen, skal man huske at nummerere dem, således at de kan sættes tilbage på deres oprindelige plads. Hvis fodpanelerne allerede er beskadigede, er det umagen værd at forsøge at reparere dem, eller endog at prøve at finde tilsvarende fodpaneler hos relevante handlende.

Andre lister
Stukkanter og andre loftslister kan anvendes til at dække revner ved overgangen mellem loft og vægge. Eftersom dette er den eneste måde en sådan revne kan skjules på, bør man overveje sagen nøje, inden man eventuelt fjerner sådanne lister. Måden dette gøres på vil afhænge af den metode, hvormed stukken blev fastgjort.
Gipsstuk hakkes væk med en murmejsel og lille mukkert, mens plasticstuk løftes af
ved hjælp af en spartel, hvorefter en varmepistol anvendes til at blødgøre den gamle lim, der så skrabes væk.
I ældre huse blev væglister og paneldæklister fastgjort til væggene med afskårne søm. Brug en kløfte hammer holdt mod et stykke affaldstræ (for at beskytte væggene) til at lirke listerne af. Hiv eventuelle tilbageværende søm i væggene ud - ellers kan der opstå rustpletter. Nyere typer fodpaneler er fastgjort med skruer - her graves den spartelmasse, der dækker skruerne, ud, således at skruerne kan fjernes. Der kan også være anvendt et clipssystem.

Hvordan man fjerner fodpaneler
1. Før en hobbykniv hen over samlingen mellem væggen og fodpanelet, således at panelet skilles fra væggens maling eller tapet. Idet der begyndes ved et yderhjørne, anbringes en murmejsel bag ved panelet og slås med en hammer. Pres en trækile ind i det opståede mellemrum og fjern stemmejernet.

2. 1ndsæt et brækjern i mellemrummet med et stykke affaldstræ bagved til beskyttelse af væggen. Træk forsigtigt brækjernet tilbage. Efterhånden som panelet løsner sig, bevæges brækjernet og træstykket ca. 1 meter længere frem, og processen gentages. Bliv ved med at gå fremefter, indtil panelet er fri af væggen.

3. Hvis det skulle vise sig at være vanskeligt at løsne fodpanelet, hamres en trækile ind i mellemrummet, hvorefter den kløftede ende af brækjernet bruges til at løsne panelet fra væggen.

4. Når der skal fjernes fodpaneler med indvendig kontrakel, slås de væk fra væggen ved hjælp af en murmejsel og en hammer, og en kile indsættes i mellemrummet. Lad brækjernet hvile på et stykke træ, slå det ind under fodpanelet og pres derefter brækjernet ned for at løfte fodpanelet ud af hjørnet.

5. Ved lange lister, hvor enderne er dækket i indvendige hjørner, bruges murmejslen og hammeren til at skabe et mellemrum mellem væggen og panelet; placer en kile på hver side af stemmejernet. Brug en lille fukssvans til at save gennem listen i en vinkel på 45°,
idet saven trækkes opad. Der kan også anvendes en fintakket listesav.

6. Dersom det planlægges at genanvende et panel, skal sømmene altid fjernes ved at hive dem ud fra bagsiden, således at skader på forsiden undgås. Gør panelet fast til et arbejdsbord. Tag fat i sømmet med en tang og træk med et fast greb sømmet ned mod panelet for at løfte det ud.

Udfyldning af huller og hak
Når et hak eller hul i et fodpanel skal fyldes ud, blandes der en mindre mængde akrylspartelmasse, der ved hjælp af en spartel presses ind i det beskadigede område. Pres massen ned, idet spartlen trækkes i retningen væk fra panelet. Når massen er tør, pudses den plan med panelet ved hjælp af sandpapir.

Udskiftning af beskadigede sektioner
Efter at fodpanelet er løsnet fra væggen, foretages to diagonale indhak på hver side af det beskadigede område ved hjælp af en listesav. Brug et stemmejern og en træhammer til at fjerne det beskadigede stykke. Lim et stykke træ på plads i hullet og brug en høvl og et stemmejern til at formgive det.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (13 stemmer)
Siden er blevet set 18.523 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her