Logo

Trapper - dekorering af træværk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Valget af dekoreringsmåde til træværk på trapper kan afhænge af trappens nuværende finish. Trapperne i relativt nye huse er som regel lakerede (enten med klar eller farvet lak), i overensstemmelse med nyere tids smag for blotlagt træværk i hjemmet. Trapper i ældre hjem er sandsynligvis blevet malet over adskillige gange i løbet af årene.
Man kan lakere over træ, der allerede er lakeret - eventuelt i en mørkere farve eller man kan male det over. Hvis trappen allerede er malet, er det som regel lettest at male den over igen - hvis man ønsker at lakere den, skal al den gamle maling først fjernes. Det kan også være nødvendigt at fjerne malingen fra trapper, der er dækket af adskillige lag gammel maling, inden de males over igen. Uanset hvilken finish der anvendes vil arbejdets rækkefølge være den samme.
Inden der males eller lakeres undersøges gelænderet med henblik på at sikre, at det er solidt. Sørg for at der er et godt lys at arbejde i, specielt hvis trappen normalt er dårligt belyst. Arbejdets rækkefølge vil afhænge af den enkelte trappe, men det er normalt bedst at begynde ovenfra og arbejde sig nedefter.
Et almindeligt gelænder kan gøres mere elegant ved at male stolperne og lakere håndlisten.

1. Hvis trappen er belagt med tæpper, trækkes disse af, og eventuelle tæppestifter fjernes med en sømudtrækker. Hvis det er nødvendigt at fjerne den gamle finish - enten maling eller lak - følges brugsanvisningen for det middel, der anvendes med henblik på påføring og neutralisering.

2. Rengør trappen grundigt for at fjerne eventuelt løst materiale. Det er på dette tidspunkt, at behovet for reparationer skal vurderes, og disse skal udføres. Eventuelle små huller fyldes ud, efterhånden som arbejdet undersøges.

3. Klargør træværket ved at pudse det med fint sandpapir, således at den nye finish kan fæste sig til overfladen. Tør støv og løst materiale væk med en harpiksklud. påfør afdækningstape langs med væggen, hvor denne støder op til de områder af trappen, der skal males eller lakeres.

4. Det er generelt set bedst at klare gelænderet først. Man. bør først male eller lakere undersiden af håndlisten, idet der arbejdes omhyggeligt omkring de enkelte gelænderstolper for at undgå for tykke lag; derefter males resten af håndlisten. Hvis der anvendes to forskellige former for finish, skal håndlisten tørre inden arbejdet fortsættes.

5. Mal den ydre vange efter gelænderstolperne. Der skal arbejdes omhyggeligt omkring vangen, idet kanten og mellemrummene mellem stolperne males/ lakeres først, og de lodrette flader tages derefter. Dersom området under en opsadlet ydre vange er lukket, males dette område (der kaldes spandril el. brystning) efter at vangens yderside er færdig.

6. Mal den lukkede vange ind mod den tilstødende væg. I stedet for at bruge afdækningstape kan man bruge en lille' børste til at male op mod væggen, hvis man ikke ryster på hånden.

7. Hvis trapperne skal dækkes af en løber, males trinstykkerne og stødtrinene på de synlige steder og ca. 50 mm længere ind mod midten. Som alternativ kan trappetrinene males helt, hvis der ikke skal tæppe på trappen. Mind husets beboere om at malingen er våd ved at anbringe et skilt ved trappen.

Lakering af træværket
Hvis trappen (eller dele af den) skal bejdses og lakeres følges samme fremgangsmåde som for lakering af gulve: der påføres et eller to lag bejdse, efterfulgt af adskellige lag lak. Følg samme rækkefølge som for maling; begynd med gelænderet og slut af med trinene.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.009 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her