Logo

Maleteknik - arbejdets rækkefølge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når man har udført alt det nødvendige forberedelsesarbejde på vægge og lofter og har valgt den maling, man ønsker at anvende, er den næste opgave at finde ud af, hvor meget maling der skal bruges til opgaven, og at planlægge arbejdets rækkefølge.

Den nødvendige mængde
På overflader, der har været malet før, vil en liter almindelig emulsionsmaling normalt række til 15 kvadratmeter. Drypfri maling rækker knap så langt - cirka 12 kvadratmeter per liter. Nye gipsflader er imidlertid mere absorberende, så man vil normalt fortynde det første lag emulsionsmaling med 10 procent vand. Dette gør det nemmere at påføre malingen, der samtidigt også forsegier væggen, således at det øverste lag maling ikke absorberes af gipsen. Den metode, der anvendes til påføring af malingen - f.eks. pensel eller sprøjtepistol kan også indvirke på malingens dækkeevne.
Når man skal beregne vægarealet i et rum, måler man væggenes højde og lægger længden af samtlige vægge sammen, hvorefter de to tal ganges med hinanden. På samme måde beregnes arealet af vinduer og døre i rummet, hvorefter dette tal trækkes fra det samlede vægareal. Når man skal finde ud af, hvor mange liter maling der skal købes, dividerer man det derved fremkomne tal med den forventede dækkeevne pr. liter. Man bestemmer loftsarealets størrelse ved at måle gulvet op.
Man kan spare penge ved altid at købe den nødvendige mængde maling i så stor en beholder som muligt. Man kan derefter hælde malingen over i en mindre malerbøtte til brug under arbejdet. Dette vil ogsåsikre, at malingens farve er ens overalt - selv maling, der blandes af computerstyrede maskiner, kan have lidt forskellige toner.

Beskyttelse af andre overflader
Medmindre man er meget sikker på hånden og har et godt øjemål, vil det altid være umagen værd at tildække alle de overflader, der støder op til det område, der skal males. Det vil sige, at der skal opsættes afdækningstape på vindueskarme, dørkarme og fodpaneler, såvel som omkring elektriske installationer, såsom kontakter og stik. Tapen bør blive siddende indtil malingen er "nappetør". Brug kun afdækningstape, der er let at fjerne; andre former for tape vil beskadige den overflade, den anbringes på.
Beskyt gulvet ved at dække det til. Hvis der er et væg-til-væg tæppe i rummet, bør man overveje at fjerne det midlertidigt - det er den eneste sikre måde at undgå at få maling på det.

Begynd med loftet, således at eventuelle stænk på væggene kan males over. På lofter males der rækkevis felter på 1 kvadratmeter ad gangen. På væggene dækker man på tilsvarende måde felter af en ensartet størrelse, idet der arbejdes ovenfra og ned. Hvis man er højrehåndet påbegyndes arbejdet i højre hjørne; er man venstrehåndet begynder man i venstre hjørne. På denne måde kan den hånd, der ikke anvendes til at male med, hvile mod en umalet overflade under arbejdet.

Det er aldrig en god ide at at anvende malingen direkte ud af den beholder, den er købt i, medmindre man regner med at bruge hele indholdet på en gang. Den vigtigeste grund hertil er at malingen kan blive forurenet af løse hår fra penslerne og af støv og andre partikler, der kommer til at sidde fast i penslen under malerarbejdet.
Hvis man har købt sin maling i økonmistørrelser (5 eller 10-litersspande), vil de under alle omstændigheder være for tunge til at man kan bære dem rundt på en behagelig måde. Malingen bør i stedet hældes over i en mindre malerbøtte eller malerbakke, afhængigt af det redskab, der skal anvendes.

Sikkerhed på stiger
Hvadenten man maler loft eller vægge, vil man have brug for en stige til at nå de områder, der er udenfor almindelig rækkevidde. Sørg altid for at stigen står solidt på gulvet og at den er slået helt ud og fastlåst inden den anvendes.
Når man står på en stige, skal man altid læne sig ind imod den. Ræk aldrig så langt ud at det føles akavet; stigen kan vælte, hvis man strækker sig for langt.

1. Tilstødende overflader - såsom træværk - beskyttes ved at påføre korte strimler afdækningstape; korte strimler er lettere at håndtere og påføre end lange. Pres kanten godt ned langs den overflade, der skal males, således at der ikke trænger maling ind under tapen.

2. Afdækningsmaterialet på gulvet tapes fast til fod panelerne, således at de ikke rykker sig. Begynd med at sætte tapen på i lodrette stykker, således at afdækningsmaterialet holdes på plads, og påfør derefter tapen i vandrette stykker, således at malingen ikke drypper ned bag afdækningen. Anvend afdækningsmateriale af stof, der absorberer stænk.

3. Hvis en dåse maling allerede er blevet delvist brugt, sies den gennem nylonstofsåsom et par gamle nylonstrømper - der er udspændt over malerbøttens åbning. Hvis der anvendes en frisk spand, hældes malingen ganske enkelt direkte over i bøtten.

4. Vær forberedt på pauser i arbejdet ved at have en plasticpose, køkkenfilm eller stanniol liggende parat. Malerrullerne eller penslerne pakkes ganske enkelt ind i plastic eller stanniol for at forhindre malingen i at tørre ud. Malerbakker kan beskyttes på samme måde.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.804 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her