Logo

Vægge - hvordan man fjerner andre vægbeklædninger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der findes andre typer materialer end tapet, der påføres vægge som dekorering. Alle disse typer kan fjernes, men det kan være svært, og det kan være nødvendigt at reparere væggene bagefter.

Strukturmaling
Der findes to slags strukturmaling. Det er nødvendigt at bruge en særlig malingfjerner til strukturmaling for at fjerne emulsionsmalingen (almindelig emulsionsmaling fjernes også med malingfjerner). Til Latex-gruppen (acrylmaling) anvendes en tapetafdamper til at blødgøre malingen, hvorefter den skrabes af.

Vægfliser
Det er hårdt og omfattende arbejde at fjerne keramikfliser, og det kan være nødvendigt at ty til professionel bistand for at opnå den plane overflade, der kræves for at kunne opsætte nye fliser eller andre former for dekorering. Det er muligt at lade fliserne sidde og sætte nye fliser op ovenpå dem under forudsætning af, at de gamle
fliser ligger plant og sidder godt fast. Afprøv, om fliserne ligger plant ved at holde en lang retskede, såsom et vaterpas, op mod dem på langs, på tværs og på skrå. Enkelte løse fliser kan sættes på plads igen med fliseklæb. Gamle fliser, der er sat op med cementmørtel, vil være mere vanskelige at fjerne. Det vil fyge med stumper og stykker overalt, så det er nødvendigt at bære støvmaske og beskyttelsesbriller.
Det kan være nemmere at løsne fliser af kork og polystyren, afhængigt af hvordan klæbematerialet blev påført ved opsætningen: i form af nogle få klatter, som tilfældet er det med ældre fliser, eller ud over hele flisen, som tilfældet er med de nye.

Vægpaneler/ bræddebeklædninger
Enkeltbrædder er fastgjort til lægter ved hjælp af søm, skruer eller clips. Vægplader og -paneler, der er fæstnet til murlægter, fjernes på samme måde som enkeltbrædder. Hvis de lyder massive, når der bankes på dem, er de sat fast på væggen med et klæbemateriale og må lirkes af.

Strukturmaling
1. Når der anvendes en kemisk malingfjerner til at fjerne emulsionsmaling er det nødvendigt at beskytte gulvet og at bære handsker, overall og beskyttelsesbriller. Begynd foroven på væggen, og påfør et tykt, jævnt lag. Lad det sidde i 3-8 timer, afhængigt af malingens tykkelse.

2. Når emulsionsmalingen er blevet blød, anvendes der en skraber til at fjerne den. Efter malingen er fjernet, gås væggen over med en stiv børste, således at eventuelle rester fjernes. Vask væggen af med grund rens eller rengøringsmiddel i varmt vand efterfulgt af rent vand.

Vægfliser
1. Hvad enten der kun skal fjernes en enkelt beskadiget flise eller et helt område, placeres en murmejsel i midten af flisen, hvorefter der slås hårdt til med en lille mukkert. Dette vil knuse flisen. Indsæt mejslen i en af revnerne, slå det forsigtigt længere ind, og brug det til at lirke flisestumperne af.

2. Eventuelle yderligere fliser fjernes ved at indføre mejslen under kanten på en tilstødende flise og slå det forsigtigt ind, inden flisen lirkes af. Nogle vil gå af i hel stand, andre i stumper. Fortsæt på samme måde.

3. Det tilbageværende fliseklæbemateriale på væggen fjernes ved at holde en varmepistol 50 mm fra væg overfladen. Brug en skraber til at fjerne klæbematerialet, efterhånden som varmepistolen blødgør det.

Plade beklædning
Pålimede pladebeklædninger fjernes ved at indføre en murmejsel i en lodret samling, hamre den ind og lirke pladen af. Pladerne vil splintre og gå af i små stykker. Det kan blive nødvendigt at bruge sandpapir til at pudse klæbemassen af, men forsøg først med en varmepistol.

Pløjede bræddebeklædninger!paneler
1. Begynd med at fjerne brystpanelkanten såvel som andre pyntelister. Placer stemmejernet bag ved listen og slå den forsigtigt ned med en hammer. Når stemmejernet er kilet ned bag listen, bruges det til at lirke den af bræddebeklædningen.

2. Brug den krumme ende af et brækjern til at fjerne hvert enkelt bræt. Slå brækjernet ind mellem brættet og den påsatte lægte - undgå at skade væggen - og vrik brættet løs af lægten. Skru lægterne af, eller brug brækjernet til at løsne dem, idet der anvendes et stykke træ til at beskytte væggen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 6.191 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen for en rigsret i Minksagen?

Effektiv reklame - klik her