Logo

Vægge - nedtagning af gammelt tapet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der findes flere former for tapet. Ud over de rene papirstapeter findes der vaskbare tapeter, vinyltapeter, savsmuldstapeter og flere andre. En ting, de alle har til fælles, er, at de alle skal tages ned inden et nyt tapet sættes op. Hvis man sætter nyt tapet op på et gammelt, kan begge tapeter begynde at bule ud.

Nedtagning af tapet
Sværhedsgraden af nedtagningen afhænger af det anvendte tapet og tapetklister
tapetklister, der er fort yndet for meget, kan måske nok holde et tapet på plads, men er ikke stærkt nok til at modstå at blive gennemblødt af vand. Væggene kan være fugtige, hvilket er ganske udmærket med henblik på at tage tapetet ned, men det er ikke en overflade, der kan dækkes af nyt tapet.
Vand er et essentielt element i nedtagningen af tapeter. Vinyltapeter og vaskbare tapeter er fremstillet med det formål at modstå vand, hvorfor det er nødvendigt at kradse dem op, inden de gennemblødes (medmindre vinyltapetet er aftageligt). Det
samme gælder malede tapeter.
Hvis tapetet ikke sidder løst efter den første gennemblødning, kan man prøve at gennembløde det igen. Som alternativ kan man tilføre vandet et flydende rengøringsmiddel og noget cellulose baseret tapetklister til at holde vandet på plads.

Et andet valg kan være at anvende en tapetafdamper, som enten kan købes eller
lejes lokalt. En tapetafdamper har en vandtank, som det kan tage fra 3 O sekunder till O minutter om at varme op, hvorefter apparatet kan anvendes i et par timer, afhængigt af modellen. Lad aldrig apparatet stå på et ubeskyttet gulv.

Undgå at gennembløde tapet omkring kontakter og stikdåser. Hvis tapetet ikke kan pilles af i tør tilstand, afbrydes strømmen i sikringsskabet, hvorefter dækpladen skrues løs og lirkes fri af væggen. Brug så lidt vand som muligt.

Anvendelse af vand til nedtagningen
1. Brug en stålbørste eller savtakket skraber til at kradse overfladen af ikke-aftagelige vinyltapeter og andre vaskbare tapeter op. Dette lader vandet trænge igennem tapetet og ind til tapetklisteret. Lad ikke stål børsterne nå ind til pudset indenunder. Små stykker af metal fra børsten kan forårsage rustpletter.

2. Tilsæt lidt tapetklister til en spand med varmt vand for at fastholde vandet på væggen. Begynd at gennemvæde væggen ved hjælp af en svamp i et hjørne af rummet og arbejd hele vejen rundt. Når man når tilbage til udgangspunktet burde vandet have gjort sit arbejde.

3. Brug en skraber til varsomt at løsne tapetet - det burde være let at fjerne. Hvis dette ikke er tilfældet, blødgøres det med mere vand. Skrab ikke for hårdt; det kan lave huller i væggene. Lad eventuelle små rester sidde til senere. Hvis tapetet fjernes fra gipsplade, skal man huske at gipspladen har en papiroverflade, der ikke skal fjernes.

4. Når det meste af tapetet er fjernet, går man rummet efter' og fjerner eventuelle små rester eller genstridige områder. Når alt tapet er fjernet, vaskes væggene af med en smule rengøringsmiddel i en spand varmt vand.

Anvendelse af tapetafdamper
1. Krads vaskbare tapeter op (se trin 1, ovenfor). Placer damperen mod væggen og hold den på samme sted i nogle få sekunder eller op til et minut, afhængigt af model og tapetets tykkelse.
Start øverst og gå nedefter, da overskydende vand vil løsne tapetet længere nede.

2. Flyt damperen over til den næste del af tapetet. Skrab samtidigt det løsnede tapet bort på samme måde som i trin 3 ovenfor. Fortsæt indtil alt tapet er fjernet, og vask væggene af som i trin 4 ovenfor.

Aftagelige vinyltapeter
1. Visse moderne vinylta peter er fremstillet således, at de kan tages direkte af væggen. Prøv at løfte et hjørne op med en negl eller hobbykniv. Hvis det slipper, skal tapetet ganske enkelt løftes opad. Hvis man er uheldig, er der tale om et problematisk tapet, der skal kradses op, inden det kan fjernes.

2. Når man fjerner aftageligt vinyltapet, vil man opleve, at der bliver et tyndt lag papir tilbage. Dette lag kan ganske enkelt gennemvædes og skrabes af ligesom andre tapettyper - det går nemt af. Hvis det sidder godt fast, kan man lade det være, hvor det er, og bruge det som underlag.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (7 stemmer)
Siden er blevet set 8.031 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her