Logo

Vægge og skillevægge - Reparation af mindre pudsskade

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Mindre skader på pudsede overflader, der er for store til opspartling, må repareres med mørtel. Ældre vægge er ofte pudset med en ren kalkmørtel, 9 pct. eller federe. Ved pudsarbejder benyttes i dag mest bastardmørteler, kalkmørteler med større eller mindre indhold af cement, oftest en KC 35/45/800 eller en KC 50/50/750 (se "Mørteler" ). Jo mere grå pudsen er desto mere cement har der været benyttet.
En anden vigtig faktor er sandets kornstørrelse, idet der kan opnås glattere flader med en finpuds end det er muligt med en grovpuds. Skal overfladen efter reparationen straks males bør der ikke benyttes cementholdige mørteler, idet cementen kan ødelægge visse typer maling (se "Maling af betongulve").

Alt løstsiddende materiale børstes væk, ligesom det kan være nødvendigt at afhugge pudsen, hvis den sidder løs. Kanterne omkring reparationen ophugges, så de går skråt indad. Herved får pudsen noget at hænge fast i. Tapet omkring reparationen må fjernes, så pudsreparationen kommer til at flugte med den eksisterende puds og ikke med tapetets overflade.
Vask og børst området med en stiv kost, så alle støvrester fjernes, og området er fugtigt men ikke glinsende af vand. Mørtelen røres op og tilsættes en smule gips, så er den nemmere at arbejde med. Gips må under ingen omstændigheder benyttes udendørs, da den ikke er vandfast.

Udkast reparationen
Kast mørtelen ind i hullet med en spandeske, herved opnås at mørtellaget bliver mere ensartet komprimeret og uden luftfyldte blærer, der forhindrer den mest gunstige afbinding. Er der imidlertid stadig lidt støv tilbage, bør mørtelen skrabe s af og retur i spanden, hvor den omrøres, herved indarbejdes støvet, og pudslaget vil sidde bedre fast.
Når der er kastet så meget mørtel på at overfladen ligger højere end den omkringliggende, afrettes reparationen med en retskede, en lige liste. Der arbejdes i siksakbevægelser, nedefra og opefter. Fortsæt indtil al mørtel på den omgivende væg er væk. Eventuelle lunker udkastes med en klat mørtel, og der afrettes igen. Overfladen kan yderligere glattes med et trækkebræt eller et filsebræt når pudsen har tørret en times tid. Fugt med en pensel og glat efter. Pudsrester kan afrenses med en våd pensel.
Lad reparationen hærde mindst 8 dage inden maling eller tapetsering.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.273 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her