Logo

Vinduer - Isætning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Falsen børstes ren for støv og snavs, og grundes med oliebaseret træbeskyttelse eller tynd oliemaling, så træet ikke suger olien ud af kittet, som derved udtørres og nedbrydes. Grundingen skal tørre inden glasset monteres.
En passende klump kit æltes med lidt pulveriseret kridt, indtil klumpen er lind og smidig. En tynd kitpølse lægges i falsen. Glasset presses ind så der hele vejen rundt er kit. Der må kun trykkes langs glassets kanter aldrig på midten. Overskydende kit presses op bag glasset, hvorfra det senere kan fjernes. Glasset stiftes ca. 10 cm fra hvert hjørne med glarmestertråd - en lang række af små stifter. Den nederste bøjes vinkelret, og med en lille hammer bankes stiften ned, parallelt med glasset, hvorefter stiften brækkes af tråden. Ellers benyttes stifter i en længde af ca. 10 mm, men de kan være svære at fatte om på den knebne plads. Med spartelen fyldes falsen med kit, så meget at der efter aftrækningen ikke findes huller og fordybninger.

Udglatning
Nu kommer det svære: med en jævn, glidende bevægelse trækkes kitten af med en kitkniv eller et stemmejern, så de skrå flader er helt plane, som en trekantet liste. I hjørnerne gås kitten efter, så de kommer til at fremstå helt skarpe. Er der lunker eller dårligt kittede områder, lægges mere kit på hele længden og trækkes endnu en gang af. Vinklen på kitningen bestemmes af falsdybde og falshøjde, idet denne skal ligge fra forkanten, og op til, men ikke over falskanten. Gør den det, kan kitningen ses indefra.
Når resultatet er tilfredsstillende, fjernes overflødigt kit på begge sider af glasset uden at udført arbejde ødelægges. Til sidst glattes kitten med en finger, dyppet i sæbevand. Kitranden pensles med pulveriseret kridt, brug en blød pensel. Glasset pudses med en blød, tør klud, og eventuelle kitpletter fjernes med lidt sæbevand.
Det er svært at opnå et smukt resultat - men øvelse gør mester. Og husk at glas er et skrøbeligt og farligt materiale. Større vinduespartier må overlades til fagmanden, hvis resultatet skal blive bedst muligt.
Kitten må tidligst males efter en uge, og der males ca. 1 mm ind på glasset, så den udsatte fuge mellen glas og kit lukkes.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.621 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her