Logo

Vinduer - opsætning af skodder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Dette er en relativt nem opgave, hvor det flotte slutresultat på ingen måde tilkendegiver arbejdets lethed. Træskodder, der er særligt anvendte mange steder i det sydlige Europa, giver rummet rene, rolige linier, samtidigt med at de hjælper med til at holde det varmt om vinteren og køligt om sommeren. De her angivne materialekrav passer til en vindueslysning på 90 x 90 cm, men principperne kan overføres til vinduer af alle størrelser. Det er vigtigt at huske at skodderne enten bør passe perfekt til vinduerne eller være en anelse for store. Man kan altid skære eventuelt overskydende træværk af skodderne for at tilpasse dem i størrelsen. Selvom det altid er sikrest at anvende et målebånd, når der skæres træ til - de låsbare målebånd er særligt gode - kan det, hvis man har et godt øjemål og stoler på sin kunnen, rent faktisk være bedre at bruge et stykke træ til at tage mål af arbejde, man allerede har på plads, idet man arbejder sig fremad.

De rigtige hængsler
Planforsænkede hængsler gør det muligt at lukke skodderne helt op og eliminerer også behovet for at stemme fordybninger ud i skodderne og lægterne. Hvis der forefindes dekorativt træværk omkring vinduet, som man ikke ønsker at fjerne, skal der bruges et hængsel, der har plads til træværkets profil.
Hvis skodderne er større end vindueslysningen, bør de skæres til, så de passer. Det ser også pænest ud, a1lægterlle omkring lysningen flugter med den. Der er dog den fordel ved en lægteramme, at den kan forskydes i forhold til lysningens kant for at tilpasse sig skoddernes størrelse, således at disse ikke skal skæres til. En sådan anvendelse af en ramme gør det også muligt at fastgøre dørene i trærammen i stedet for i selve lysningen, der i visse tilfælde kan være lavet af gips.

1. Tag mål langs med overkanten af lysningen og marker midtpunktet med en blyant for at angive hver skoddes bredde. Tag derefter mål af lysningens højde for at nå frem til længden på hver skodde. Disse mål overføres til hver enkelt skodde.

2. Anbring den første skodde på arbejdsbordet og hold den godt på plads, eller brug en skruetvinge. Saven føres langs med de markerede streger og skæres til i den rette størrelse. Arbejdet gentages på den anden skodde.

3. Placer et langt stykke lægte ved siden af lysningen. Marker lægtens kant i det punkt, hvor den møder lysningens overkant. Af hensyn til præcisionen tages der mål til det andet stykke lægte på den anden side af lysningen, hvorefter det skæres til. Der bores og forsænkes huller med intervaller på 30 cm langs med hver lodret lægte.

4. Lav mærker i væggen gennem de borede huller med en syl el. lign. Placer lægten således, at den flugter med siden. Bor ind i muren i mærkerne; indsæt om nødvendigt rawlplugs. Lægterne skrues på plads, og arbejdet gentages på den anden side af vinduet. Tag mål af træet til den øveste lægte og skær til og sæt op som før.

5. Sæt hængsler på skodderne i samme afstand fra top og bund. Skodderne placeres op imod muren, som var de helt åbne. Den yderste del af hvert hængsel foldes bagud, indtil det ligger op imod inderkanten på den lodrette lægte. Skru hvert enkelt hængsel fast.

6. Skodderne kan holdes åbne ved hjælp af en krog og et håndtag på hver skodde; disse isættes ved at anbringe skodden helt plant med væggen og sætte et mærke 5 cm oppe fra det yderste hjørne forneden; her skrues øjet i. Krogen sættes i øjet med henblik på at fastlægge placeringen af krogens monteringsplade på væggen.

7. Slåen anbringes på den ene af skodderne: Den fastgøres påforsiden af skodden pådet lodrette panel i det øverste indvendige hjørne. Derefter skubbes slåen ind i hundelen, dennes korrekte placering markeres på lægtens vandrette del og fastgøres til lægten med skruer.

8. Skodderne lukkes med en slå. Tag mål og sæt et mærke halvvejs nede ad den ene af skodderne. Håndtaget fastgøres, således at det flugter med skoddens kant. Håndtaget anbringes i modtagerpladen; dennes korrekte placering markeres på kanten af den modsatte dør og skrues fast.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.219 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her