Logo

Vinduer - reparation af beskadigede trævinduer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der findes specielt to problemer, der kan påvirke træværk i vinduer, nemlig råd og ødelagte samlinger i rammen.

Behandling af råd
Råd, der gør træet blødt angriber som oftest nåletræsvinduers karme og det laveste vandrette rammestykke, hvor regnvand kan samle sig. Hvis skaden er alvorlig, er den eneste løsning at reparere rammen; det er dog muligt at udbedre skaden ved hjælp af et reparations sæt - der består af et hærdemiddel, et konserveringsmiddel og en udvendig spartelmasse - hvis den opdages på et tidligt stadium. Hussvamp kræver hjælp fra en specialist.

Reparation af samlinger
De fleste samlinger i trævinduer - både sidehængte og hejsevinduer - er samlet med tapforbindelse. Samlingerne kan trække sig sammen efterhånden, som træværket tørrer ud, hvilket får vinduet til at hænge skævt, således at det for sidehængte vinduers vedkommende binder i det øverste hjørne længst væk fra hængslet og på underkanten i samme side. Hvis sådanne skader skal udbedres ordentligt, er det nødvendigt at tage vinduet af hængslerne, således at det kan afpasses i facon, mens samlingerne limes om. Til dette formål anvendes skruetvinger, som beskrevet i Reparation af større områder (nedenstående).
Hvis vinduerne er samlet med forkilede tapforbindelser, er den nemmeste måde at reparere udtørrede samlinger på at skære nye kiler og indsætte dem med så meget vandfast lim, man kan tvinge ind i samlingen, hvorefter vinduet sættes i spænd i en skruetvinge, mens limen tørrer.
Ved samlinger uden kiler bores der huller gennem samlingen (både taphul og tap) ved hjælp af et bor, der passer i størrelsen til de trædyvler, der skal anvendes. Indsæt dyvlerne plus lim (der presses også mere lim ind i samlingens blotlagte ende), sæt vinduet i spænd og lad limen tørre som ovenfor. Når limen er tør, tilpasses dyvlerne i længden ved hjælp af et stemmejern.

Behandling af mindre områder
1. Begynd med at fastslå skadens omfang ved at stikke i det rådne område med et skarpt, spidst redskab, såsom en syl. Det vil med lethed trænge ind i angrebne områder. Brug et stemmejern til at fjerne alt angrebet træværk, indtil der kun er solidt træ (dette sikrer, at alt det rådne træ er fjernet).

2. Hvis træværket stadig er fugtigt, anvendes en varmepistol til at tørre det - men hold den væk fra glasset, så det ikke går i stykker. Påfør et hærdende middel og lad det tørre. Visse hærdende midler indeholder et præserveringsmiddel, der i så tilfælde arbejdes ind i træværket.

3. Hvis der i sættet medfølger separate træbeskyttelseskugler, bores der huller i det sunde træ. Disse huller bør have samme diameter som og være lidt længere end træbeskyttelseskuglerne. Indsæt kuglerne i hullerne og skub dem en anelse ned under overfladen. Fyld hullerne ud med spartelmasse (se trin 4), der går lidt over overfladeplanet.

4. Hvad enten der anvendes træbeskyttelseskugler eller ej. blandes den harpiksbaserede træcement op med det tilhørende hærdemiddel og påføres med spartel, til området er lidt over overfladeplanet. Det kan være nødvendigt at påføre spartelmassen ad to omgange; lad første lag tørre først. Til sidst slibes det plant med overfladen.

Reparation af større områder
1. Ved større områder tegnes der en blyantsstreg 50 mm uden for det angrebne område. Brug en skruetvinge til at spænde en lige trælægte fast langs denne streg som støtte for vangehøvlen. Indstil høvlens skær til en dybde lige under rådangrebet, og hold høvlen hårdt ind mod lægten, mens der arbejdes.

2. I hjørnerne i hver ende - hvor vangehøvlen ikke kan nå - fjernes eventuelt råddent træ med et stemmejern. Skær et stykke træ til i den korrekte længde, så det passer ind i hullet. Brug vandfast lim på stykkets sider og ender, og pres det på plads i det udskårne område.

3. Ved vinduesrammer presses der lim ind i samlingerne, og der placeres kiler (eller dyvler) på hver side af rammen; rammen sættes i spænd ved hjælp af en skruetvinge, idet der anbringes træstykker mellem skruetvingen og vinduet for at undgå at beskadige rammen. Stram skruetvingen forsigtigt hvis den spændes for hårdt. går glasset itu.

4. Efter 24 timer fjernes skruetvingen, hvorefter der anvendes en lille stød høvl til at høvle pet indsatte træstykke plant med rammens omliggende overflader. Påfør maling, lak el.lign., der modsvarer resten af vinduet: Det reparerede område behandles med grunder og mellemstrygning, hvorefter hele vinduesrammen påføres et sidste lag.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.314 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her