Logo

Vinduer - sikkerhedsudstyr til vinduer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vinduerne er de mest sårbare adgangspunkter i boligen. For at nedbringe risikoen for indbrud bør alle tilgængelige vinduer i hjemmet have sikkerhedslåse, herunder vinduer på første etage, vinduer, der kan nås fra et garagetag el.lign., alle vinduer i stueetagen, og alle vinduer, der befinder sig på delvist skjulte steder. Visse forsikringsselskaber insisterer på, at der installeres sikkerhedsudstyr inden de vil tegne en forsikring. Det vigtigste at holde sig for øje, når der installeres vindueslåse er, at de skal være tilstrækkeligt stærke til at kunne modstå tvang, og at de skal placeres på en sådan måde, at de ikke kan omgås. Ved større vinduer vil der være behov for to låse med jævne mellemrum for at sørge for at hele vinduet er sikret og at låsene understøtter hinanden.
Sidehængte vinduer åbnes reelt på samme måde som døre og bør sikres enten ved hjælp af låse, der fastgøres til rammen, eller ved hjælp af selvlåsende håndtag og vindueskroge.
Der findes tre hovedtyper inden for låse til sidehængte vinduer: aflåselige håndtag, der erstatter det eksisterende håndtag; låsemekanismer, der forhindrer bestående håndtag og kroge i at blive åbnet uden en nøgle; og en separat lås, der holder vinduet lukket. Der findes en særlig lås til terrasse døre, der også kan anvendes på hejsevinduer.
De fleste låse kræver at vinduet lukkes, inden det kan låses, men visse har endnu en position, der gør det muligt at lade vinduet stå på klem af hensyn til udluftningen.

Sikkerhedsovervejelser
Kun få indbrudstyve er villige til at klatre ind ad et knust vindue - de knuser en rude for at få adgang til beslagene og lukke vinduet op. Dette vil kunne forhindres af låse, men kun hvis nøglen ikke ligger i vindueskarmen. Udover forskellige former for kroge, bør der altid installeres to låse på alle vinduer undtagen de allermindste.
Hvis man bor i et område, der er plaget af hyppige indbrud, kan det være nødvendigt at installere enten lamineret glas eller at fastgøre et gitter på vinduet.

Installation af låsene
De fleste vindueslåse er nemme at installere og kræver kun, at der bores for til skruerne. Denne opgave er let udført på trævinduer, men det vil være nødvendigt at bore huller og anvende selvstrammende skruer på metalvinduer. Visse låse kræver at der bores større huller, andre at der hugges små fordybninger ud med stemmejern. Visse gange står den lethed, hvormed en lås kan installeres, i omvendt forhold til dens evne til at holde uvedkommende ude.

Aflåseligt håndtag
Et aflåselige håndtag til sidehængte vinduer kan gøres fast på samme måde som et almindeligt håndtag, men har en nøgle, der gør det muligt at låse det.

Aflåselig stormkrog
En aflåselig stormkrog installeres på normal vis, med undtagelse af at den ydre fæsteanordning placeres på vinduets nederste rammestykke. Stormkrogen bør være på plads på forhånd, således at man kan markere fæsteanordningens position inden den skrues på plads. Den kan derefter skrues på plads.

Sikret stormkrog
Man kan sikre sin stormkrog bedre ved ganske enkelt at udskifte den fjerneste tap med en tap med gevind. Den aflåses ved at føre stormkrogen ned over tappen, hvorefter nøglen anvendes til at skrue låsemøtrikken ned over gevindet.

Vindueslås
Denne todelte låsetype har en hundel, der skrues til rammen, og en handel med en arm, der skrues i selve vinduets rammestykke; vinduet låses ved at armen svinges over hundelen. Først fastgøres handelen med armen, derefter hundelen i en modsvarende position.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.812 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her