Logo

Vinduer - Udskiftning af hængsler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vinduesrammen løftes af, og det gamle beslag fjernes (se "Fastsiddende skruer"). Det nye hængsels blad uden tap holdes mod rammen, og bladets størrelse afmærkes. Gamle huller må først udproppes (se "Propning af træ" ). Er bladet mindre end det oprindelige, kan det monteres direkte, og revnen fyldes med tynde trælus eller plastisk træ. Dybden skal passe præcis, så beslaget hverken ligger fremme eller tilbage, men helt plant med overfladen.
Er bladet for stort, opstreges arealet med et stregmål, markeringen skal stå skarp og nøjagtig. En spids blyant kan anvendes. Forsænkningen udstemmes forsigtigt med et skarpt stemmejern. Forsænkningen skal passe så præcist at hængselsbladet glider på plads ved et par lette slag. Der forbores og passende skruer skrues hårdt i.
Vinduet sættes i og kiles op, så hængselbladets placering kan afmærkes nøjagtigt på karmen. Dybden i falsen regnes ud efter rammens tykkelse og beslagets placering. Bliver placeringen for dyb, kan vinduet ikke lukke, er den for yderlig, vil vinduet ikke kunne lukkes ordentligt til. Normalt placeres bladet midt på karm træet.Vinduer - Udskiftning
Vi har gennem de sidste mange år ofret en stor bid af det miljø, som er en del af vores kulturelle baggrund på oliens alter: gamle, smukke vinduer er udskiftet med faste termoruder, eller vippe-, dreje-, nemme-at-pudse-vinduer, ofte solgt med argumenter der ikke kan holde til en nærlæsning.
Vinduer er det element i facaden som har størst betydning for husets karakter, de er en væsentlig del af arkitekturen og udtrykker ofte de bagvedliggende rums brug.
Skiftes gamle vinduer ud med nye ændrer man husets karakter og bag de store, sorte, tomme huller sidder en ejer der ikke har tænkt sig grundigt nok om. Ofte skal der nemlig ikke mange ændringer af det traditionelle vindue til, før dette er bedre end et nyt. Og fremfor alt er det ofte billigere. Energiøkonomisk giver flere lag glas den bedste isoleringsevne, den optimale indbyrdes glasafstand er 28 mm, hvilket kun koblede rammer og forsatsrammer kan opfylde. Isoleringsevnen udtrykkes i K-værdier, der skal være så lave som muligt. De er for:

Enkelt glas: 5,1, hvilket er meget ringe.
Termorude: 2,7.
Koblede rammer og forsatsrammer: 2,5.
Enkelt glas med forsatsramme af termo: 1,8.

Der kan gives flere eksempler til fordel for at bevare de gamle vinduer og udbygge disse med en koblet ramme, isat en termorude, eller en forsatsramme. Den bedre varme-isoleringsevne K-værdi 1,8 må være tilstrækkelig. Naturligvis er der huse med vinduer af en sådan standard såvel fysisk som arkitektonisk - at en udskiftning vil være fornuftig eller ligefrem påkrævet.
Er beslutningen om en udskiftning truffet, bør markedets muligheder undersøges. Udover standardudvalget, findes der individuelle løsninger, hvilket muliggør en udskiftning af et gammelt vindue med et nyt magen til.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.716 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her