Logo

Vægge og skillevægge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Husets vægge kan opdeles i to grupper: ydervægge og skillevægge. Ydervæggenes formål er, sammen med taget, at danne en klimaskærm omkring beboeren. Murens udvendige side er behandlet under "Facaden", hvor også fugtproblemer er beskrevet. Den indvendige side af muren adskiller sig ikke fra skillevæggene. Disse igen kan opdeles i to hovedgrupper: de bærende og de lette vægge.
Normalt er der ikke forskel på de to typer, kun ved ændringer i rumstørrelser, er der forskel på arbejdsindsatsen og ressourceforbruget, idet fjernelse af bærende vægge kræver aflastning på anden måde. Derfor skal byggeandragende udfærdige s og der skal vedlægges beregninger, hvilket kræver bistand fra en fagmand.
Under projekteringen af et hus vil der blive foretaget en række afvejninger af økonomi og praktiske forhold. Hvis en skillevægs placering er sådan at den kan tjene som støtte for ovenpå liggende bygningsdele, således at disses konstruktion kan gøres spinklere, og dermed billigere, udføres væggen som en bærende skillevæg. Sådanne vægge opføres samtidig med ydermure, og er derfor svære at fjerne. De bærende vægge er tunge, stabile og isolerende, oftest udført i mursten eller beton. De lette skillevægge monteres når taget er lagt, og fastgøres normalt i gulv, loft og tilstødende vægge.
Det er ikke altid let at skelne mellem bærende og lette skillevægge, men findes der en tegning af husets grundplan vil det normalt fremgå af denne. Ellers må andre metoder benyttes:

Forskel mellem bærende og lette vægge
Undersøg om gulvbrædderne går "igennem væggen". Tykkelsen måles i dørhullet; er den under 11 cm betyder det normalt at det er en let væg. Bank på væggen, træ- og pladevægge lyder hule, altså lette vægge. En sammenligning kan foretages ved at banke på ydermuren. Slå et søm ind og træk det ud. Hvis der er gult eller rødt støv betyder det mursten, dvs. en bærende væg. (Pas på ikke at ramme en fuge). Hvidt eller gråt støv betyder letbetonplader, og er der blødt, lette/bløde pladebeklædninger. Bøjer sømmet er det en betonvæg, som er bærende.

Skillevæggens opgave er at isolere mod kulde, varme, brand, lyd, osv. Hvilket materiale der er benyttet, afhænger af den ønskede isolering. Mod naboer stilles store krav, de fleste andre steder væsentligt mindre.
Skillevægge kan være udført af materialer spændende fra mursten til gipsplader på et tyndt stålskelet. Det er vigtigt at vide lidt om materialerne inden der f.eks. sømmes eller skrues i væggen. Indgrebet kan være enkelt, eller det kan ende i en katastrofe.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.392 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her