Logo

Køkken - bordplade af knust sten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Bord plader af natursten som for eksempel marmor og granit har længe været populære - og med rette. De er robuste og meget varmefaste.
Samme positive egenskaber har bordplader af terrazzo, der igen er på vej til at blive et hit som køkkenbordplade. Men endnu mere interessant og spændende synes de nye quarella-plader at blive.
Quarella-pladerne fremstilles af knust marmor eller granit - blandingen går fra sten helt ned til stenpulver, der bindes sammen med polyester. Det giver en meget robust plade, der ikke bleges af lyset som terrazzoplader, hvor bindemidlet er cement.
Quarella-plader baseret på marmor har yderligere den fordel, at de er modstandsdygtige over for syrer i milde koncentrationer som følge af en speciel fremstillingsproces.

Brydes i blokke
Både marmor og granit brydes i blokke og skæres ud i store plader. Men hvor marmor bliver skjoldet, hvis det udsættes for syre - fx vil citronsaft og cola give misfarvninger - er granit modstandsdygtig over for næsten alt.
Marmor består af kalkspat - nedbrudte bjergarter, plantedele og døde skaldyr, der gennem millioner af år er presset sammen.
Granit er opbygget af mineraler og består af forskellige metaller samt diverse stenarter. En sammensætning, der er meget slidstærk.
Skifer er sammensat af lerbjergarter og har en lagdelt struktur. Den brydes derfor i tynde plader, der igen kan kløves til endnu tyndere plader. Skifer misfarves ikke af syre, men da overfladen ikke er lige så tæt som granit, kan den blive skjoldet af eksempelvis fedt og olie.
Såvel marmor, granit som . quarella findes i mange for. skellige farver og mønstre, mens skifer fortrinsvis fås i mørke, mere ensfarvede farve-nuancer.

Skifer
Enkelte skifer-arter tåler ikke olieholdige produkter til rengøring og vedligeholdelse. Ellers rengøres og vedligeholdes skifer generelt med sæbevand og skylles med lunkent vand.

Quarella-plader
fås i et utal kulører og mønstre. Rengøring og vedligeholdelse afhænger af, om de er fremstillet på granit- eller marmor-basis.

Granit skal fra starten mættes 3-4 gange med sæbevand, der skylles efter med lunkent vand. Man kan også påføre syrefri bivoks. Det sker for at skabe en bedre smudsafvisende overflade. Granit tåler næsten alle former for rengøringsmidler og kan tåle varme ting. Glohede ting kan dog trække fedtstof ud af en plade. Det viser sig som en plet, og i værste fald kan pladen revne.

Marmor behandles på samme måde og med samme midler som granit. Men vær opmærksom på, at marmor - i modsætning til andre natursten - ikke tåler syre i nogen form. Såvel marmor som andre naturstensplader fås i så mange farver, varianter og priser, at du bør kontakte en fagmand og oplyse dit specifikke ønske, før du kan få oplyst en realistisk pris.

Stenplader lægges i lim på elementerne
Stenpladen bestilles på mål med polerede kanter og udskæring til kogeplade. Ved montering skal pladen understøttes jævnt. Det er vigtigt, at den ligger stabilt og jævnt, da den ellers nemt kan knække.
1. Læg stenpladen på elementerne, hvis der skal saves ud til vask eller kogeplade, og streg op på elementet gennem pladen. Sav elementet ud med stiksav og kom klatter af monteringslim på oversiden af elementerne. Læg evt. to lister på oversiden, så pladen kan skubbes ind og glide på listerne. Når listerne trækkes ud, klæber granitpladen sig fast i monteringslimen.
2. Granitpladen er på plads. Kogepladen forsynes med en tætningsliste, så fugt og fedtstof ikke løber ind under kogepladen.

Vask med sæbespåner
Den nemmeste og billigste måde at vedligeholde stenpladerne på er jævnligt at mætte dem med sæbespåner.
Bland en lind grød af sæbespåner, pisket op i vand. Smør »grøden« ud over pladen og lad den trække. Tør overflødig sæbe af med vand på en opvredet klud.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.495 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1164014-06-2017 06:57:22 Helle Klok
Vi købte sidste år et køkken med en sort 10mm knustgranit køkkenbordsplade, som er poleret(meget smuk), jeg er desværre kommet til at slå 2 små stykker på kanten. Kan dette evt. rep., og i givet fald hvorledes Med venlig hilsen Helle Klok

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her