Logo

Maling - seks forskellige muligheder til træ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vil du sætte kulør på dine vægge og lofter, findes der en række muligheder, når det gælder maling og metode. Vi har mærket malemetoderne efter arbejdsindsats og tidsforbrug - hurtig, middel og krævende.

Vægge af træ kan males på mange måder og dermed give farveforandring og en mere robust overflade. Nogle metoder er lette at gå til, mens andre er langt mere tidkrævende, men ingen er umulige for selv den mindst øvede.
De transparente malingstyper som interiørlak, bejdse og træbeskyttelse kræver kun et ganske let forarbejde. For alle gennemsigtige malingstyper gælder det, at de skal påføres fra loft til gulv på et bræt ad gangen - og i en arbejdsgang. Eller kan du risikere, at der opstår grimme overlapninger.
På alkyd- eller akrylmalede trævægge, som vi kender dem fra gamle sommerhuse, er meget grundigt forarbejde forudsætningen for et smukt resultat. Der kan desuden forekomme reparationer med slibning og spartling af samlinger, når træet kryber eller udvider sig på grund af temperatur og fugtforandringer.
Vil du have en heldækkende overflade og en kort arbejdsproces, er lasurteknik det bedste valg, fordi ujævnheder blot er en del af charmen. Lasur til træ fås klar til brug, eller du kan selv blande den af 1 del akrylmaling og 1 del farveløs lasur.
Både laserede og bejdsede overflader kan forstærkes med interiørlak. Træbeskyttelse, akryl- og alkydmaling har så at sige slidstyrken indbygget.
Underlaget for de omtalte malinger er nyt lyst fyrretræ. Men maler du på ældre, mørkere træ, kan det færdige resultat være svært at forudse. Du kan eventuelt lysne træet med ludbehandling, før du går i gang. .

Akryl maling - krævende
Vandbaseret akrylmaling anvendes typisk med en lavere glansgrad end oliebaseret alkydmaling, men forarbejdet er lige så omfattende. Malingen fås dog også med høj glansgrad (80) hos farvehandlerne. Akrylmaling flyder ikke så nemt ud som alkyd maling. Men med den rigtige pensel og en rumtemperatur, der ikke er for høj (følg anvisningen på dåsen), er forudsætningerne for et vellykket resultat tilstede.

Alkyd maling - krævende
Det kræver et omfattende forarbejde at opnå en fejlfri, blank overflade med alkydmaling. Til gengæld ser det eksklusivt ud, og overfladen er nem at gøre ren. Du kan også male den nederste del af trævæggen i fx spisekrogen med højglansmaling og give den øverste del en transparent malingstype. Overgangen kan skjules med en tværgående liste. Denne behandling gør den nederste del af væggen utrolig slidstærk.

Træbeskyttelse - hurtig
Transparent træbeskyttelse er ikke kun til udendørs brug. Der findes også en olieholdig udgave, fx Gori 88, der giver en praktisk og holdbar overflade, der gør den meget anvendelig til indendørs brug. Før påføring af træbeskyttelse slibes med fint slibepapir, og er træet ikke nyt, skal du også vaske af med grundrens. Har træet »rejst« sig meget efter første lag (populært sagt kan man sige, at det har rejst børster), må du mellemslibe.

Interiørlak - hurtig
Interiørlak er en farveløs lak til indendørs brug. Lakken fås i en standardhvid farve. Men ved hjælp af tonepasta kan den kvikke farvehandler give en klar lak enhver tænkelig kulør. Lakken er nem at arbejde med, og du påfører kulør og forseglende lak på samme tid. Jo mere du »trækker« lakken, jo svagere bliver farven. Væggen får en robust og jævn overflade med to lag lak. Mellemslibning kan være nødvendig.

Bejdse - hurtig
Den færdigblandede interiørbejdse er nem at arbejde med. Fordelen er, at du undgår de farveforskelle, der kan opstå på grund af forskellige blandingsforhold som ved gammeldags pulverbejdse. Bejdsen lægger sig desuden i højere grad oven på træet, og forskellen mellem forskelligt sugende steder på træet bliver ikke så stor. Bejdsen her er fra Ikea og fås i standardfarver. Over fladen kan forstærkes med lak eller bivoks.

Lasurmaling - middel
Lasureffekten skabes med et lag akrylmaling og et mørkere lag lasurmaling. Du behøver ikke at spartle, da knaster er en del af charmen. Grundmaling og slutlakering er kun nødvendigt for at sikre god vedhæftning og en slidstærk overflade. Når bundfarven
er tør, slibes og rengøres overfladen, og lasuren males på. Du kan arbejde med lasuren i op til 10 minutter. Jo mere lasuren trækkes, desto tydeligere anes bundfarven.

Ny farve med mørkt træ
Træets alder og farve er altafgørende for den færdige farve, når du maler med transparente malinger. Benytter du samme farve som på lyst/nyt træ - men blot på fyrretræ, der er blevet mørkere pågrund af solens påvirkning, vil du se at forskellen er til at få øje på.
Det gulnede træ ændrer den hvide træbeskyttelses-farve, farven bliver dybere, når lakken påføres gulnet træ og det gulnede fyrretræ giver fx blå bejdse et violet skær.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 7.044 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1251911-12-2018 20:24:25 Verner Plesner
Hej Kan jeg blande pulverbedjse med møbelolie? Skal slutbehandle en rå bordplade af bøg, og har tilfældigvis en rest af begge stående.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her