Logo

Sæt flagstangen på husets top

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En flagstang behøver ikke stå på plænen og være meget høj. En lille flagstang kan fastgøres højt på huset. Her tilpasser vi en træflagstang, så den kan monteres på husgavlen, hvor den både ser elegant ud og samtidig bevarer sin styrke.

Sætter du en flagstang på husets gavl, kan du få flaget højt til vejrs. Og så kan du nøjes med en kortere stang, end hvis en tilsvarende flagstang skal placeres i haven og rage lige så højt op.
Hvor høj flagstangen skal være, og om den skal være af træ eller glasfiber, er en individuel sag, men vær opmærksom på, at jo længere stangen er, jo tungere og mere besværlig er den at bakse rundt med. Monteringen kræver to-tre mand og en god portion forsigtighed, hvis det er nødvendigt at arbejde fra taget, stige eller lignende.

Høvlede 10 kg af
Vi valgte en umalet træflagstang på syv meter, der - efter en prøveopsætning af den ubehandlede stang blev afkortet til seks meter. Derved fik stykket over tagryggen samme længde som stykket på gavlen.
Samtidig blev stangens nederste, tykke del høvlet til, så den spidsede til nedefter på samme måde som den øverste halvdel. I alt blev 10 kg høvlet af, og stangens vægt kom ned på 25 kg.
Flagstangens tykkeste sted er dermed på midten, hvor den øverste fastgørelse sidder. Styrkemæssigt har det ingen betydning, at stangen også spidser til nedefter. Den største vindbelastning sker i øverste fastgørelse, og belastningen aftager nedefter. Samme princip bruges på sejlskibsmaster. Her er masten tykkest i fastspændingen i dækshøjde og spidser således til både opefter og nedefter, hvor masten kun kan ses i kahyt eller lastrum.

Beslag eller bolte
Flagstangen kan fastgøres med beslag eller bolte overalt på en trægavl, hvor den kan fastgøres til forstærkninger eller hanebånd på indersiden.
Den øverste fastgørelse kan næsten altid være øverst i gavlspidsen, hvor spær eller vindskeder mødes. Her anbefaler vi at bruge et spænde eller bøjlebeslag beregnet til to bolte, da en enkelt bolt gennem stangen vil være tilbøjelig til at ramme sprækken, hvor spær og vindskeder mødes. Med et bøjle- eller spændebeslag er der også mulighed for at stikke flagstangen op gennem beslaget nedefra, hvis beslaget er stort
nok til, at flagknoppen kan passere. Bøjle- og spændebeslag sidder som en ring omkring flagstangen, når beslaget er monteret. Derefter skal boltene blot spændes.
En muret gavlspids er derimod ikke særlig stabil helt oppe i toppen, hvor de øverste mursten næsten kun ligger ved deres egen vægt og mørtelens bindemiddel. Her bør den øverste fastgørelse placeres en til halvanden meter under gavlspidsen.
Flag og flagstang, line og flagknop samt beslag og bolte kan købes på flagfabrikker.

Vedligeholdelsesfri
For at gøre en træflagstang så vedligeholdelsesfri som muligt skal den grundigt imprægneres.
Lad flagstang først ligge og tørre nogle måneder, og de uundgåelige revner, der opstår, blev oversvømmet med farveløs imprægnering. Efter to gange klar lak blev revnerne fyldt med brun polyuretanfugemasse, der kan males over. Derefter fik stangen yderligere fem gange lak - her valgte vi en klar lak på en let brunlig imprægnering, men man kan også vælge en anden farve imprægnering.
Midt på flagstangen, hvor det øverste beslag sidder, blev der yderligere lagt et slidlag af glasfiber i polyester. Glasfiber i 2,5-3,5 cm's tykkelse er næsten gennemsigtig som den klare lak, resten af stangen fik. Men glasfiberen er ikke nødvendig, hvis stangen nemt kan tages ned og få ny maling eller lak.

Hvor stort skal flaget være
På en fritstående flagstang bør flaget have en højde på en femtedel af flagstangens højde, men denne regel gælder ikke ved en flagstang på et hus. Her må du prøve dig frem. Flagstangens højde over tagryggen og flagets størrelse afhænger af hinanden, men det afhænger også af husets udseende og mulighed for fastgørelse af flagstangen.
Flagfabrikanter angiver flagets længde, men det er flagets højde, man skal kende. Og med en flagstang på huset er det praktisk også at kende diagonalmålet. Når du skal vælge et flag, må butikken folde flaget ud, så du kan måle.
Flagets diagonalmål bør være lidt mindre end den del af flagstangen, der rager over tagryggen, så flaget ikke kan røre taget, når det hænger slapt ned.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (12 stemmer)
Siden er blevet set 2.535 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her