Logo

Maling - Valg af pensler:

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Et spørgsmål om smag - Runde eller flade. Med ægte hår eller kunstfibre. Pensler kan købes i utallige kvaliteter, former og prisklasser. En svensk og en dansk malermester med henholdsvis 35 og 40 års erfaring i malerfaget giver her gode råd om køb af det grundlæggende malerværktøj.

En oval pensel med sorte naturhår er særdeles velegnet til oliemaling. En rund såkaldt sprossepensel med naturbørster er fremragende til beskæringsopgaver, dvs. når der skal males op til en kant. En flad pensel med børster af kunstfibre er bedst at bruge, når du skal male med vandbaseret maling.
Situationen kender du sikkert. At stå i byggemarkedet og overveje, om du skal slå til på det billige tilbud, hvor du får tre forskellige pensler til 30-40 kroner - eller om du skal give det samme for bare en enkelt pensel.
Begge valg kan være tilfredsstillende, for det afhænger helt af opgaven, hvilken model du bør købe med hjem.

Pensler og puder
Oprindeligt var pensler runde i formen, men med tiden har designet ændret sig, og i dag findes også ovale og helt flade pensler, og der er siden kommet både malepuder og -ruller i forskellige materialer til.

Mange kan bedre lide de ovale pensler end de runde og mange er begejstrede for en af de nyere opfindelser inden for faget - malepuden.
Jeg bruger puderne meget ofte, fx til at lakere eller male køkkenlåger - altså til mellemstore, plane flader. Til den type opgaver er de suveræne og anbefales til gør det selv-folket. Med puderne kan man nemlig undgå at kantmale med den runde pensel.
Puderne er en slags engangsgrej, der ikke holder til mange rensninger.
Pensler skal tilpasses efter såvel malingen som den overflade, der skal males, samt efter det slutresultat, der ønskes. Derfor er valget af børste type væsentligt.

Ægte børster til terpentin
Pensler fabrikeres med ægte hår. som helt overvejende er svinebørster - eller med kunstfibre eller en blanding af de to materialer. Når du skal male eller lakere med alkyd-eller terpentinprodukter, anbefaler fagfolk, at du bruger en pensel med naturhår.
Ægte hår har nemlig den fordel, at de er hule, spaltede og flossede i spidsen, og det betyder, at de kan holde på meget maling ad gangen. Så skal du ikke dyppe så mange gange i bøtten, og du kan få strøget et pænere, ensartet lag maling på.
Pensler med ægte hår stænker heller ikke så meget.

Kunstfibre til vand baseret
Til gengæld er det langt bedre at bruge kunstfiberpensler til malinger, som er vandbaserede. Fibrene holder nemlig spændstigheden og ændrer sig ikke ret meget i strukturen - selv efter lang tids brug.
Kunstfibre holder lige så godt eller bedre end ægte hår. Miks-pensler, er produceret af både ægte hår og kunstfibre.

Og så er der de erfarne gør det selv'ere, som mener, at det i dag er mest relevant at skelne mellem dyre og billige pensler med fibre. Fordi det er dem, der er flest af. Men mange betegner de billigste typer, hvor man køber tre pensler for 30 kroner, som »brug og smid væk-pensler.«
En billig kunstfiberpensel kan være et godt valg, hvis du blot skal foretage en lille reparation og er indstillet på at smide penslen væk bagefter.

Fagfolks bedømmelser:
Penslerne med ægte børster er klart de bedste, og dem med en blanding af, kunstfibre og ægte hår kommer ind på 2. pladsen. De mindst brugbare er de rene kunstfiberpensler.
De anbefaler generelt de runde pensler til såkaldte beskæringsopgaver, det vil sige, når der skal males små flader, detaljer og lige linier. En typisk beskæringsopgave er, fx når du maler gerigternes eller panelernes kanter op imod væggen.
Også vinduesrammer og -sprosser er nemmest at gå til med en rund pensel, mens man foretrækker den ovale form, når der skal males eksempelvis en dørkarm. Den ovale form egner sig bedst til denne type opgaver, simpelthen fordi den kombinerer fordelene fra både den runde og den flade pensel.

Pensler fra kontinentet
Den spanske producent Escoda er kendt for at fabrikere pensler af meget høj kvalitet til en lav pris.
Penslerne fra det europæiske fastland har dog en sammenhæng mellem kvalitet B- og pris som de skandinaviske.
De billige pensler er generelt noget skidt, men dog velegnede til små reparationsopgaver eller lignende. Mens de dyre er holdbare, behagelige at arbejde med og giver dig det bedste slutresultat.

Charmen ved ægte hår
Der er en egen charme ved en god og ofte dyr pensel med ægte hår. Professionelle malere kan have den samme pensel i årevis, selv ved flittig brug. Men så bliver penslen også »døbt«, før den dyppes i malingen. Den får lov at stå og trække linolie og blive mættet med det.
Hvorefter den bliver renset og taget i brug. Olien forhindrer, at penslen tørrer ud indefra. Og det forøger naturligvis holdbarheden og glæden ved at bruge penslen med de ægte hår.
De bliver også slidt på en anden måde, end kunstfibrene gør, en god ægte pensel kan godt give lidt striber i starten, indtil den er blevet lidt slidt af at blive brugt.

En god pensel skal gøres ren
Mange tror, at en pensel blot rengøres med den væske, som kan bruges til at fortynde den aktuelle type maling med: Pensler brugt med terpentinholdige malinger gøres rene i terpentin, og har du brugt penslen i en vandbaseret maling, skal den blot skylles ren i postevand og så videre.
Det er selvfølgelig korrekt at rense penslen i den væske, som malingen kan fortyndes med. Men det er mindst lige så vigtigt at give penslen en efterbehandling, som forhindrer en senere udtørring.
Det er jo ikke korrekt at tale om vandbaserede malinger, i stedet burde de kaldes vandfortyndbare.
For rensning af pensler er ikke bare afsluttet med at skylle malingen ud med vand eller terpentin. Det er yderst vigtigt, at penslen renses endnu en gang i opløsningsmidlet xylen for at få de sidste rester maling ud af hårene eller fibrene.
Fagfolk fraråder på det kraftigste, at man lader sine pensler stå i rensevæsken - fordi det altid ender med, at penslen tørrer ud. I stedet bør penslen vaskes i sæbevand som afslutning. Og så bør du frisere penslen, så børsten bliver jævn igen, efter at den er blevet vasket med sæbe.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 9.590 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her