Logo

Byg en jordkælder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En jordkælder er et perfekt forrådskammer, der holder en tilpas lav temperatur om sommeren og tilpas høj i månederne med frost.
Flere steder i de andre skandinaviske lande bruges jordkældre, der benyttes til opbevaring afforskellige madvarer.
Her kommer byggeanvisninger, på hvordan man opfører en jordkælder.
En jordkælder virker på samme måde som gammeldags smørkrukker af uglaseret tegl i gamle dage. Man lod keramikkrukken suge vand og satte derefter smørskålen ned i krukken. Når vandet i den lukkede krukke fordampede, skulle der bruges varme, og denne varme »sugede« krukken fra sit indre, som dermed nedkøledes.
Det svarer til en situation, hvor solen på en varm dag opvarmer jordlaget, der på en jordkælder er et græstørvlag. Så suges fugten ud af jorden og afkælderen, som dermed bliver kold.
En jordkælder skal graves så dybt ned i jorden som muligt. Byg evt. af leca-blokke og læg et dræn omkring. Gulvet består blot af grus eller 8 cm beton direkte på den bare jord. Jordvarmen skal kunne stige op i kælderen, så den kan udnyttes om vinteren. Taget kan bygges som almindeligt spærtag med jord og græstørv og effektiv isolering. Endelig skal jordkælderen udluftes meget omhyggeligt.
Frisk luft skal komme ind gennem bunden af døren og udluftningen skal ske gennem ventilationsriste i taget eller gavlen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 7.311 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her