Logo

Alexandrit

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Alexandrit


Alexandrit: en af de "nyere" ædelstene, den siges at være fundet første gang i Ural på zar Alexander II's 18-års fødselsdag d. 29. april 1836.Alexandrit er en chrysoberyl, og det karakteristiske ved den er, at den i sollys er grøn, medens den ved kunstigt lys bliver rød; af samme grund havde den i Rusland øgenavnet "zarens garde", den var nemlig også grøn om dagen og rød om natten. Alexandrit forekommer sparsomt i Ural, på Sri Lanka og i Brasilien. Den er, især hvis farverne er klare og rene, uhyre kostbar, de bedste alexandrit er fra Ural.

 

En alexandrit, hvor enkelte aluminiums-ioner er afløst af krom-ioner. Alexandrit har changerende farver; grønblå i dagslys, og rødlig i kunstlys, også beskrevet som “en smaragd om dagen, og en rubin om natten”. 


Alexandrit

Alexandrit smykkesten har en hårdhed på 8,5

Denne sjældne ædelsten er opkaldt efter den russiske zar Alexander II (1818-1881). Da de første krystaller blev opdaget i april 1834 i smaragd minerne nær Tokovaya floden i Ural Bjergene var der ingen ende på begejstringen fra eliten i Rusland og selvfølgeligt skulle den sjældne og ekstraordinære ædelsten have et royalt navn. Selvom alexandrit er en forholdsvis ny opdaget ædelsten har den en nobel historie. Da den, afhængig af lyskilden, både er grøn og rød.

 

Alexandrit næsten lige så hård som safirer og er velegnet til brug I smykker. Værdien vurderes først og fremmest på farveskiftet. Jo større farveskiftet er jo mere kostbar. De fineste eksemplarer viser en intens blå-grøn farve i dagslys og en lilla-rød farve i kunstig lys. Hvis oprindelse samtidigt er Rusland taler vi om enorme sjældenheder der kan koste tocifrede million beløb.

 

Alexandrit er en ædelsten for eksperter og entusiaster. Det er en sten der umiddelbart ikke viser sine unikke og kostbare egenskaber. Først når stenen flyttes fra en lyskilde til en anden fremkommer det fantastiske farveskift. Det er virkeligt meget betagende og er man først blevet tilhænger af disse egenskaber er det en livslang beundring. Alexandrit siges at forøge kreativitet.

 

Som mange andre ædelstene blev alexandrit dannet for millioner af år siden i metamorfiske omgivelser. Men modsat mange andre ædelstene kræver dannelsen af alexandrite meget specielle geologiske betingelser. Beryllium, som er det dominerende element i chrysoberyl og krom der er det farvende element i alexandrite har så forskellige kemiske egenskaber at de normalt ikke integrere med hinanden. Derudover findes de 2 elementer normalt slet ikke i samme stentyper. Så ikke kun har naturen bragt de 2 elementer sammen men derudover har det anden mest almindelige element i jordens skorpe, silica (kisel) ikke måtte blandes i de kemiske elementer ved dannelsen. Ellers ville det have blevet en smaragd.

 

Alexandrit Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.318 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her