Logo

Alterkalk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Alterkalk

Alterkalk, forgyldt sølv, gotisk ca. 1470 (ABR).

 

Forekommer i forskellige materialer, - oftest metal. Man har den af guld, lueforgyldt eller uforgyldt sølv, af forgyldt kobber, messing, bronze og tin.
Den almindeligste type a. består af cuppa - skålen - som hviler på et skaft. Lidt under cuppa eller på skaftets midte ses en knop eller profilring - nodus. Under nodus vider skaftet ud i en fod med standrand.
På romanske kalke er cuppa gerne halvkugleformet, i gotikken får den næsten lige indad skrånende sider, eller de er ganske svagt buede. I renæssancen bliver idealet en cuppa som et halvt æg og måske med en let udadsvejfende mundrand, i barokken er den undertiden lidt bredere, men smalner med klassicismen atter ind til ægfacon. Det almindelige er, at cuppa er glat, dog kan der forekomme donatorvåben og initialer på den, og fra barok, rokoko og nyklassicisme har man undertiden drevne motiver på den. Foden på romanske a. er rund, og skaftet holder samme facon. Nodus er oftest usmykket. I gotikken er pånittede ornamenter og ciseleringer almindelige, og nodus prydes af bosser eller indfattede ædelstene. Lidt op i gotikken antager bosserne gerne rudeform. Såvel fod som skaft bliver nu kantede, og forneden løber foden ud i skiftevis tunger og takker. Fodranden er høj og undertiden med gemmenbrudt mønstring såsom trepas og firpas. Kalke med emaillearbejder optræder også. Renæssancens og barokkens kalke bevarer kantningen, og foden er tunget for det meste uden takker, - ornamentikken gerne roligere. Nodus har fortsat rudebosser. Der kan forekomme rokokokalke med knækkede og vredne ornamenteringer, dog er de ret sjældne - ikke mindst fra nordlige himmelstrøg.

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.119 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• WorpswedeskolenWorpswedeskolen (efter navn på landsby nær Bremen) tysk kunstnergruppe omkring 1900
• kubisk krystalformkubisk krystalform, med tre lige lange akser, der står vinkelret på hinanden

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!