Logo

Alterkander

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Alterkander

Bruskbarok alterkande fra Garnisons Kirke i København, den er af sølv, delvisforgyldt samt smykket med opdrevet bukkelværk, punslinger, graveringer og støbt ornamentik.

 

Til opbevaring af altervinen inden den hældes i alterkalken, har man i kirkerne alterkander. Der optræder både tude- og pibekander, ligesom man ser ikke så få lågkander uden nogen egentlig skænkeanordning. Det var nemlig ikke usædvanligt, at en velstående mand bortskænkede husets bedste drikkekande til en kirkes alter.


Alterkander

 

Ud over alterkander af sølv og (meget sjældent) guld har man dem af bronze, forgyldt kobber, messing, tin, træ, porcelæn, fajance og lertøj. Ikke mindst i Østeuropa er bugede tudekander af lertøj almindelige. Også glaskande r kan forekomme.

For det meste vil alterkander være prydet med kristne symboler og måske inskriptioner, som dels hentyder til brugen, dels til donatoren. Ydermere træffer man monogrammer og våben - såvel borgerlige som adelige. De hentyder naturligvis til den, der har skænket kanden til kirken.


Alterkander Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.114 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her