Logo

Aluminia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aluminia

Aluminia

 

Dansk fajancefabrik, der fra 1872 har hørt ind under Den kgl. Porcelainsfabrik.

Aluminia: i 1863 grundlagde cand.polyt. August Schiøtt Aluminia fajancefabrik på Christianshavn, hvor han gjorde brug af fanger som arbejdskraft. Allerede i oprettelsesåret døde han imidlertid kun 28 år gammel. Fabrikken videreførtes af hans familie. I 1868 optoges ingeniør Philip Schou som kompagnon, og Aluminia flyttedes til Smallegade på Frederiksberg. I 1872 blev Aluminia et aktieselskab, som i 1882 tillige købte Den Kongelige Porcelainsfabrik.

 

Den tidlige produktion på Aluminia var udelukkende billige brugsfajancer; de var fremstillet efter engelsk forbillede, hårdt brændte og af udmærket kvalitet. I Philip Schous tid forsøgte man sig med nogle havevaser i klassisk stil, de var forfærdiget af stentøj, og man arbejdede med trykte motiver på fajancestellene efter engelske forbilleder. Ligeledes fremstilledes fajancestel i luksusklasse med malede motiver og forgyldning ganske som porcelæn, de optrådte første gang i 1888.

I 1901 knyttedes maleren Joachim Petersen kaldet Christian Joachim til fabrikken som kunstnerisk leder. Det blev hans opgave at udvikle en fajancetype, som helt var Aluminias egen. Forsøget lykkedes til fulde: efter nogle eksperimentår kunne man omkring 1903 fremvise en meget smuk vare med flødefarvet skærv, en pragtfuld blå farve og en glansfuld glasur. Også Harald Slott-Møller malede for Aluminia, men han kom ikke til at sætte sig så markante spor som Chr. Joachim.

 

Ved siden af den almindelige produktion af servicer og andre brugsvarer kunne Aluminia præsentere pragtfulde vaser, jardinierer, krukker og store fade med stærke farver og en fornem glasur. Man gik helt nye veje og malede i en forenklet naturalisme. Ej heller store flisebilleder gik man af vejen for. Aluminias kunstneriske produktion ligner ikke nogen anden fajance, dens udformning er stærkt præget af skønvirke-stilen.

Omkring 1876 forsøgte Aluminia sig en overgang med blødt porcelæn, men meget lidt kendes nu til denne produktion.


Aluminia

Aluminia fajanceterrin med mønsteret blå Willow, 1866 (Kgl. Porcelænsfabrik).

 


Aluminia Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.094 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her