Logo

Reparation af stoleben

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Denne polstrede stol fra 1880'erne er i en bedrøvelig stand. Først må al polstring fjernes, så man kan undersøge den og udbedre fejl før ombetrækningen. Ved en tidligere lejlighed er det ene ben blevet sømmet fast - en helt forkert fremgangsmåde - hvilket har gjort, at. benet er revnet, og et par stumper af det er blevet væk. Disse må erstattes og stolebenet limes og kiles fast for at sidde ordentligt.
At indfælde et nyt stykke træ. Benet er revnet og et par stykker er faldet af. De må erstattes og stolebenet må limes og kiles fast for at sidde ordentligt.
Stolebenet er af valnøddebejdset mahogni. Et par gamle stykker mahogni er blevet valgt ud til erstatning for de skadede partier.Skaden i stolebenet fases af med et stemmejern i en vinkel på 90°. Erstatningsstykket saves ud i samme vinkel og begge dele stryges rigeligt med lim og trykkes sammen.Stolebenet med det fastlimede stykke tørres i spænd mellem tvinger. At lim trænger ud er kun godt. Det viser at delene er mættede med lim og at ved hæftningen bliver god.
Med et træskærerjern og slag med hånden stemmer man derpå træet bort med savrillen.
Det fastlimede stykke skal nu formes efter benets runding. Først saver man med en lille saven rille ind til benets runding.
Med en mellemgrov fil files træ stykket efter benets runding.
Til slut slibes rundingen jævn med slibepapir nr. 120.
Rigeligt med lim stryges på stolebenstappen, i savrillen og i hullet i sargen. Stolebenet vrides på plads i sargen. Bemærk, at kilen bør sidde på tværs af fiberretningen i sargens træ.
At sætte en kile i stolebenet. Tappen er tørret ind og må kiles for at sidde stabilt. Først saves et lodret snit i tappen og derpå et lidt på sned. En smal skive mahogni saves til.
Kilen slås ned i tappen så langt det kan lade sig gøre, og den overskydende del saves i niveau med tappen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.426 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her