Logo

Kloak og udvendige afløb

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Kloak og udvendige afløb s funktion er at lede bakterieinficeret og beskidt vand bort fra huset, uden at det har mulighed for at forurene grundvandet. Det er en selvfølge at der kommer rent drikkevand ud af hanerne inden det sendes tilbage til recipienten, et vandløb, sø eller havet. Da rensning kun kan foregå i store enheder, måkloaksystemet derfor fungere.

Regnvand
For at fortynde spildevandet og samtidig opnå at kloakkerne spules rene så de ikke forstopper, ledes overfladevandet via taget og nedløbsrør ligeledes normalt ned i kloaksystemet. Samtidig ledes dette vand væk fra husets fundamenter, noget der er specielt vigtigt ved huse med kælder eller gulve mod jord. I tagrender og på taget opsamles gamle blade, smågrene m.v. der ledes med vandet ned i kloaksystemet, hvor de kan medføre forstoppelser. For at forhindre dette, er der indlagt en rist der hvor nedløbsrøret løber sammen med regnbrønden. Risten forhindrer samtidig eventuelle rotter i kloaksystemet i at komme op, deraf navnet rotterist.
Risten kan ikke opsamle grus og sten, der vil falde ned i regnbrønden. For at dette ikke skal komme med ud i kloakken, er afløbet placeret et stykke oppe over bunden, samtidig med at det er ledt opad som en vandlås, så der altid står vand i bunden. Dette forhindrer også at der stiger lugt op fra kloakken.

Stenfaskinen
Regnvandet kan i stedet for at ledes ud i kloakken, opsamles i en faskine, hvor det siver tilbage til grundvandet. Stenfaskinen er et hul i jorden med et rumfang på l/z-l m3 under tilløbsledningen. Hullet fyldes op med singels og murbrokker, og inden jorden kastes på, afdække s stenene med plastic eller brugte cementsække, så jorden ikke trænger ned mellem stenene. Stenfaskinen opsuger det tilløbende vand, hvorefter det langsomt siver ned. Efterhånden fyldes mellemrummene alligevel med jord og tilført sand og grus, og faskinen vil ikke længere have kapacitet til at modtage den nødvendige mængde vand. Faskinen må renses. Det gøres ved at grave stenene op, spule dem og hælde dem tilbage i hullet, overdække med plasticfolie og kaste jorden på. Det er straks sværere at finde faskinen, men prøv der hvor græsset er grønnest. Hjælper det ikke, må der graves søgegrøfter, så tilløbsrørets retning kan bestemmes.

Udvendige afløb
Kloakledningerne uden for huset udføres som betonstøbte mufferør, i enkelte tilfælde, de bedre glaserede lerrør. Inden tilkastning af renderne skal rør og samlinger godkendes og arbejdet må kun udføres af autoriserede fagfolk.
Spildevandet føres via faldrør til en inspektionsbrønd, oftest en l m nedgangsbrønd. I denne brønd samles alt spildevand og regnvand, inden det via husets kloakstik føres ud til hovedkloakken. Inspektionsbrønden er knudepunktet hvorfra der med en split kan renses i alle tilløbende ledninger. Er afløbsforholdene komplicerede, kan der være flere inspektionsbrønde.
Inspektionsbrøndens bund ligger dybt, og for at komme ned i den er der i siden indstøbt trin, der i ældre brønde kan være gennemtærede. Bundens flader er skrå ned mod renderne hvor kloakvandet løber. Er der aflejringer på de skrå flader, kaldet banketten, tyder det på at der har været højvande eller forstoppelse. Inspektionsbrønden snævrer ind foroven til ca. 60 cm, og er forsynet med enten et støbejernsdæksel eller et tungere dæksel af beton.

Køkkenbrønden
Kloaksystemet uden for huset passer sig selv med en enkelt undtagelse, køkken brønden. Normalt en almindelig 30 cm regn brønd svarende til den nedløbsrørene ender i. Meningen er, at slam og fedt skal udskille sig her hvor det kan skilles fra. Derfor bør den årligt renses. Til brønden kan der samtidig være ført andre afløb eller tagnedløb.

Sommerhuse
I områder uden kloak, eller hvor kloakken ikke kan modtage snavset vand, benyttes ofte en septiktank, derbevirker at faste dele i spildevandet bundfælder og forrådner, medens overfladevandet, der har stået en tid i tanken, kan løbe videre til kloakken eller en sivebrønd.
Sivebrønden er normalt opbygget af et par 1 m betonringe med dæksel over, som inspektionsbrønde. I bunden er der singels eller groft grus, der virker som et filter. Efterhånden slammer den til, og grus og sten må udskiftes ved afskrabning, idet der ofte står vand i sivebrønden.
Septiktanken virker som en rådnetank, og er derfor opbygget som en cylinder, dog med dæksel, så den er mulig at rense. Tilfør kun ting der kan rådne og aldrig midler der dræber forrådnelsesbakterierne, herunder bleget toiletpapir, cellulosefibre. m.v.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.031 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her