Logo

Vægge - opsætning og tilpasning af tapet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den vigtigste faktor for at opnå et professionelt udseende resultat er selve opsætningsteknikken. Hvor man end har besluttet at sætte den første bane tapet op, er det af afgørende vigtighed, at man tilpasser den til en lodret line, der er lavet ved hjælp af en lodsnor. Hjørnerne i et rum er aldrig fuldstændig lodrette, og hvis man går ud fra et hjørne i forbindelse med opsætningen, kan man få alvorlige problemer med tapetets mønster, efterhånden som de efterfølgende baner sættes op. Eventuelle striber vil ikke være lodrette, og vandrette mønstre vil begynde at bevæge sig opefter, hvilket vil give en meget forstyrrende virkning ved loftskanten og fodpanelerne.

Inden arbejdet begyndes
Et godt resultat kræver, at man arbejder hurtigt, idet klisteret kan tørre ud ganske hurtigt og dermed forårsage problemer med fastgørelsen langs samlinger. Ved opsætning på malede vægge vil det være nødvendigt at tørre overskydende klister bort. Vær sikker på, at alle de nødvendige redskaber er lige ved hånden - ideelt set i et særligt forklæde rundt om livet.
Det vil være nødvendigt at kunne nå loftet, hvorfor man skal have en trappestige parat. Fjern eventuelle forhindringer langs væggen, således at det bliver mindre besværligt at flytte trappestigen, og husk reglerne om sikkerhed på stiger.
Det er som oftest lettest at arbejde sig rundt i rummet i retning med uret, hvis man er højrehåndet, og mod uret hvis man er venstrehåndet, så der bør vælges udgangspunkt med det i tankerne.

Hvis den første bane laver buler, forlænges trækketiden for de efterfølgende baner. Hvis man opdager bule efter, at klisteret er tørt, skæres der et kryds i bulen med en hobbykniv. Der smøres klister på tapetets bagside og væggens overflade, hvorefter
tapetet presses på plads og holdes der i et par minutter. Tør eventuelt overskydende klister væk med en fugtig svamp og glat området ud med en tapetsømrulle.

1. Hvis man begynder arbejdet i et hjørne, tegnes den første vejledende streg op på væggen i en afstand fra hjørnet på omkring 250 mm mindre end tapetets bredde. På denne måde kan en lille smule tapet bukkes ind i det indvendige hjørne. Hold snoren på plads og sæt to eller tre blyantsmærker ned langs væggen som markering af den lodrette linie.

2. Bær den sammenfoldede bane tapet hen til væggen, træd op på skammelen/stigen og fold den øverste ende af banen ud, således at man kan placere den på væggen. Lad den først glide opad og lad cirka 50 mm tapet overlappe loftet, og bevæg derefter banen ud til siden, således at tapetets kant flugter med den vejledende streg.

3. Brug tapetbørsten til at glatte den øverste halvdel af banen ind mod væggens overflade, idet der arbejdes ovenfra og nedad samt fra midten og udad for at fjerne eventuelle buler. Lad derefter resten af banen folde sig ud ned ad væggen og fortsæt med at bruge børsten til at gøre den fast. Pres tapetet godt ind i hjørnet.

4. Pres bagsiden af skæret på tapetsaksen ind i kanten mellem. væg og loft og træk den langs med væggen, således at der skabes et mærke i tapetet. Træk tapetet af væggen og klip langs med denne streg. Smid den bortskårne strimmel væk og brug børsten til at gøre den tilpassede ende fast igen. Gentag denne proces for at tilpasse tapetet langs fodpanelet.

5. Smør klister på den næste bane, fold den og bær den hen til væggen. Fold den øverste del ud som før, pres den mod væggen og ret banen til, så mønsteret passer. Derefter bruges børsten til at fastgøre tapetet, og toppen samt bunden af banen passes til som i trin 3 og 4. Eventuelt overskydende tapetklister fjernes med en fugtig klud.

6. Medmindre tapetet har et præget mønster, anvendes en tapetsømrulle til at sikre at kanterne er godt fæstnede til væggen. Hvis en samling skulle være tørret ud og er begyndt at løsne sig, løftes samlingen, og der smøres en lille smule frisk tapetklister på. Derefter glattes samlingen og eventuelt overskydende klister tørres væk.

Opsætning af grundpapir
Grundpapir giver en glat overflade med en ensartet grad af porøsitet i situationer hvor der sættes tapet op på vægge, der ikke er i perfekt stand. Det kan også bruges på lofter og kan dækkes med maling i stedet for tapet.
Grundpapiret sættes op i vandrette baner med stødforbindelse, idet der anvendes den samme type tapetklister som til almindeligt tapet. Skær banerne til, så de kan nå fra hjørne til hjørne i rummet, og begynd opsætningen langs med væggens overkant.

Når der er smurt klister på en bane foldes den sammen som en harmonika, således at transport og opsætning lettes.
Børst banen ind mod væggen fold for fold. Gentag dette for hver efterfølgende bane.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.927 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her