Logo

Vægge - tapetsering omkring hjørner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvis man blot sætter tapet op på en enkelt væg som udsmykning, vil det ikke være nødvendigt at håndtere nogen hjørner. De fleste sætter imidlertid tapet op i et helt rum og vil således være nødt til at føre tapetet rundt i de indvendige hjørner, såvel som omkring udvendige hjørner i rum der indeholder kaminudspring eller andre former for fremspring.
Et rums hjørner er sjældent vinkelrette, så hvis man lader en bane tapet gå fra en væg over på den næste, vil tapetets kant på den "nye" væg ikke længere være lodret. Hvis en sådan kant anvendes som grundlag for opsætningen af de næste baner vil ingen af disse baner sidde lodret på denne væg. Løsningen er at lave en ny, lodret vejledende streg på hver enkelt væg.
Vaskbare tapeter egner sig perfekt til entreer og gange. Det giver det lukkede rum farve, og det er let at fjerne beskidte fingeraftryk o.l. fra overfladen.

Hvis man planlægger at opsætte et tapet med lodrette striber eller et andet fremtrædende lodret mønster, bør man først holde en snor .med et lod i op mod væggen ved hvert enkelt indvendigt og udvendigt hjørne for at undersøge, hvorvidt de er lige Hvis blot et enkelt af hjørnerne er mere end 6 mm fra at være lige, bør man vælge et tapet med et andet mønster uden lodrette elementer.

1. Når den sidste hele bane før et indvendigt hjørne er sat op, tages der mål af afstanden fra banens kant og ind til det indvendige hjørne ved væggens overkant, underkant og midte. Læg 25 mm til det største af disse mål, og skær en bane tapet til i denne bredde, idet banens forskårne kant skal støde direkte op til banen på væggen.

2. Smør klister på den tilpassede bane og sæt den op, idet de forskårne kanter på denne og den tilstødende bane anbringes mod hinanden. Brug tapetbørsten til at skubbe den håndskårne kant på banen godt ind imod det indvendige hjørne. Lad det ekstra stykke være.

3. Hvis det ombukkede stykke tapet danner folder fordi hjørnet er skævt, klippes der slidser i tapetet, således at tapetet kan ligge glat.

4. Tag mål af bredden af det tilbageværende stykke tapet, . og brug loddet til at markere en lodret linie på den næste væg i denne afstand fra det indvendige hjørne. Sæt banen op med den forskårne kant langs med den lodrette linie, og glat den håndskårne kant ind i vinklen, således at den overlapper den foregående sektion.

5. Ved udvendige hjørner anvendes en lignende teknik som i trin 1 og 2 til at folde cirka 25 mm tapet rundt om vinklen og op på den tilstødende væg. Som før laves der - om nødvendigt - slidser i tapetet, så det ombukkede tapet kan ligge glat.

6. Marker en lodret linie på den anden væg, og hæng den anden del af banen op mod denne linie, således at den håndskårne kant overlapper den ombukkede del af den foregående bane som i trin 4. Hvis man sætter vinyltapet op, vil det være nødvendigt at bruge en speciallim for at få tapetet til at sidde fast der, hvor det overlapper.

Dobbelte hjørner
Hvis rummet har skjulte rør eller fremspring efter en fjernet skillevæg o.l., kan nødvendigt at vende en enkelt bane tapet omkring både indvendige og udvendige hjørner. Det bør om muligt undgås; selv hvis det ene hjørne er lige, er det ikke sandsynligt at det næste også er det. I sådanne situationer bør det første og sidste indvendige hjørne håndteres som almindelige hjørner.
Man kan gøre kanten på det underste lag tapet mindre synlig gennem det øverste lag tapet ved at rive kanten ujævnt af.
Skær en bane der er bred nok til at dække den næste del af væggen, der fører op til det første udvendige hjørne (plus 25 mm ekstra).
Lad 25 mm af banen gå omkring hjørnet om på den næste mur, og riv kanten på tapetet af. Fortsæt indtil hele fremspringet er tapetseret.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.072 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her