Logo

Vægge og skillevægge - Udskiftning af plade

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Pladerne er monteret på et træskelet, lodrette, vandrette eller begge dele. Find lægterne ved at banke på væggen. Der hvor det lyder mindst hult, befinder lægterne sig. Normalt kan spartlede søm eller skruehuller anes, specielt hvis man nogenlunde ved hvor de skal være. Skadens omfang i forhold til pladens størrelse må vurderes, inden det besluttes om hele pladen skal udskiftes, eller kun en mindre del. Arbejdet er lige stort.

Udskiftning af en hel plade
Fodpanelet tages forsigtigt af. Det kan være vanskeligt at få et fastsømmet fodpanel helt af, specielt hvis hjørnerne er samlet på gehring. Eventuel skyggeliste langs loftet aftages ligeledes. Pas på ikke at ødelægge en eventuel dampspærre, fastklemt mellem liste og væg.
Når pladen således er frigjort, opskæres samlingerne. Er pladesamlingerne udført med fugebånd, af trækkes dette, så spartelmassen på begge plader fjernes. Herefter kan pladen frigøres ved at vrikke søm eller skruer løs, eller trække dem igennem pladen. En ny plade af samme størrelse monteres som beskrevet under:

Partiel udskiftning
Det beskadigede sted gøres så stort at det er muligt at få en hånd med et spejl ind, så lægtekonstruktionen kan bestemmes. Lys med en lygte på spejlet, så hulrummet oplyses. Når lægternes placering er bestemt, gennemsaves pladen fra hullet og ud mod lægterne. Dette gøres nemmest med en rundsav justeret så klingen netop når gennem pladen.
Der stoppes et par centimeter før lægten, og pladestykket fjernes. Lægtens placering opstreges med to linier, der markerer dimensionen. Er resten af pladen ikke fastsømmet til lægten, gøres dette med søm for hver 10. cm, mindst 1 1/2 cm fra kanten. Fortsæt med sømningen en halv meter, såvel opad som nedad. Derefter renskæres langs lægtens midterlinie. Er der en pladesamling over lægten, friskæres samlingen med en hobbykniv, så pladestumpen kan fjernes.
Er der ikke vandrette lægter langs hullets kanter må disse etableres for ikke at få flyvestød, dvs. ikke-understøttede samlinger, som ikke kan opspartles så de bliver usynlige. To stykker træ af samme dimension som det væggen er opbygget af, tilrettes så de passer stramt mellem de lodrette lægter. Søm eller skru, alt efter væggens stabilitet og konstruktion, et par søm ind i de lodrette stolper, så den nederste vandrette lægte kommer til at hvile på sømmene med midterlinien ud for den oversavede plade. Herefter sømmes lægten fast med 4 søm, skråt ind i stolperne. På samme måde fastgøres øverste lægte. Det udskårne hul har nu en trækant hele vejen rundt, der skal danne underlag for fastsømning af et reparationsstykke af en plade, mage til dem der er benyttet til væggen.
Det nye stykke sømmes fast med søm for hver 10. cm. Der sømmes mindst 1 1/2 cm fra kanten. Pladen over og under reparationsstykket sømmes ligeledes til lægterne. Jo mere præcist reparationsstykket tilpasses, desto nemmere og mere usynligt vil den afsluttende spartling kunne udføres.
Spartlingen foretages ad flere omgange med mellemliggende tørreperioder og efterfølgende afslibning, indtil samlingen ikke længere kan ses. Samlingerne kan forstærkes ved at presse en strimmel glasfibervæv i den først pålagte spartelmasse. De efterfølgende spartlinger skal dække over fibervævet. Til sidst males eller tapetseres reparationen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.296 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her