Logo

Få en flottere finish med skjult skrue

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det er proppen i skrue-hullet, der fuldender indtrykket af en skruet overflade på gulvet, reolen eller et andet synligt sted. Det er ikke svært, og skruehuller kan skjules på flere måder, så gør det selv-projektet kommer til at se helt tjekket ud.

Grimme skruehoveder og sømhoveder for den sags skyld - behøver ikke at være dominerende. Med en enkel teknik kan de undersænkes, så de kommer i niveau med eller ned under overfladen, og de kan eventuelt skjules med en træprop eller spartles ud og males. Det giver en flottere finish.
Der kan også være grund til at beskytte skruer og huller i træet. I fugtige omgivelser på badeværelset, i haven eller på båden vil vandet kunne trænge ind i et ubeskyttet skruehul og give råd og misfarvning. Sådanne steder er det helt nødvendigt at dække skruen med en prop eller med spartelmasse.

1. Et undersænkningsbor har 7-8 skær, så det skærer jævnt og pænt. Gode bor har en lille anlægsflade bag hvert skær. Et almindeligt metalbor giver flossede hak og bør kun bruges, når hullet skal spartles og males.

2. Prophul bores før skruehul. Proppen limes i, og dens overhøjde fjernes med et skarpt stemmejern. Undgå, at proppen flækker ned under overfladens højde ved at holde stemmejernets plane side opad.

3. Propboret skal have nøjagtig samme størrelse som det sneglebor, du borer hullet til proppen med. Det fås i 8, 10, 12 og 15 mm. Propperne brækkes løs med en skruetrækker.

4. Undersænkningsbor har tre dele, der indstilles i længden. På en gang bores for til gevind, hals og undersænket hoved.

5. Skruehoveder med krydskærv kan dækkes med en hvid plastknap, mens spejlskruer har en blank knap i et gevind i skruehovedet.

Metoderne trin for trin
En plan overflade
Til almindelige undersænkede skruer skal du bruge fladhovedede skruer med en kegleformet underside. Når den bliver undersænket, vil det give en pæn, plan overflade. Desuden holder skruen bedre, når dens kegleformede underside passer ned i en tilsvarende undersænkning i træet.
Bor skruehullet for med et almindeligt bor. Lav dernæst plads til skruehovedet med et rigtigt undersænkningsbor. Et almindeligt bor med samme diameter som skruehovedet kan bruges, hvis du sidenhen. agter at spartle og male hullet. Skal skruen være synlig, stilles kærven parallelt med årerne i træet. Spænd ikke messingskruer for hårdt. De kan knække.

Proppede skruer
Træpropper skjuler skruerne. Det giver både en flot finish og en god beskyttelse af såvel træ som skruen. Proppen må ikke gå længere end en tredjedel ind i træet, så træ, der er tyndere end 8-9 mm, kan ikke proppes. Du kan købe standardpropper af teaktræ i bådudstyrs-forretninger, men du kan også selv lave dem m ed et propbor!.
Bor propperne ud af et stykke resttræ fra emnet eller brug eventuelt en dekorativ træsort i en kontrastfarve. Spænd træstykket fast og bor med en fast hånd eller brug et borestativ.
Bor hullet til proppen med et skarpt sneglebor, før du borer selve skruehullet. Ellers mangler træboret noget at centrere i, og så bliver prophullet flosset. Undersænk skruen og lim proppen i, så årerne ligger parallelt med emnets årer. »Skru« den eventuelt på plads med et lille stemmejern, der holdes vinkelret på proppens årer.
Der bør være en overhøjde på mindst 1 mm, der skæres af med et skarpt stemmejern, når limen er tør. Æggen på stemmejernet bør vende parallelt med årerne i proppen, hvis proppens årer er skæve.

Skruer med pynt
I stedet for at skjule skruehovederne kan du fremhæve dem. Skruer med runde eller linseformede hoveder er velegende - de er nemmere at skrue ud igen.
Store skruer i dørkarme og møbler kan pyntes med knapper af plast, der klipses ind i stjernekærven. Spejlskruer, der kan bruges til andet end spejle, dækkes med en blank knap, der skrues ind i et lille gevind.
Synlige og pyntede skruer placeres præcist på række med ens mellemrum. Kærven bør følge træets årer.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 14.459 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her